Nieuw ontdekte komeet Nishimura mogelijk zichtbaar met het blote oog

SSara 21 augustus 2023 14:58

De recent ontdekte komeet C/2023 P1 Nishimura, vernoemd naar zijn Japanse ontdekker, wordt in de komende weken mogelijk zichtbaar voor het blote oog. De komeet, die zich momenteel in het sterrenbeeld Tweelingen bevindt, kan in begin september enkele dagen zichtbaar zijn.

Helderheid en zichtbaarheid van komeet Nishimura

Een recente toevoeging aan de kosmische menagerie, komeet C/2023 P1 Nishimura, houdt belofte voor enthousiaste sterrenkijkers. De komeet, die zijn naam draagt van zijn Japanse ontdekker, bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Tweelingen en wordt verwacht in de komende weken helderder te worden. Begin september kan het zelfs voor enkele dagen met het blote oog zichtbaar zijn, afhankelijk van de helderheid en het zicht op de ochtendhemel.

De baan en snelheid van komeet Nishimura

De komeet is relatief laat ontdekt omdat hij vanaf de aarde achter de zon passeerde en dus lang verborgen bleef in het felle zonlicht. Nishimura is echter razendsnel onderweg en zal binnen een paar dagen de baan van Venus bereiken. Dit maakt het een spannende tijd voor komeetjagers om de P1/Nishimura te volgen met kleine telescopen gedurende de laatste dagen van augustus.

Overlevingskansen van komeet Nishimura

Een grote onzekerheid hangt boven het lot van komeet Nishimura. Het is mogelijk dat de komeet zijn passage nabij de zon niet overleeft en verdampt. Mocht hij deze passage overleven, dan zou Nishimura in de vroege ochtenden van september een goed waarneembaar object voor een eenvoudige verrekijker kunnen worden.

Komeet Nishimura heeft een kosmische reis voor de boeg. Vanaf het einde van augustus tot begin september zal hij van het sterrenbeeld Tweelingen naar Kreeft bewegen. Half september zal hij door het sterrenbeeld Leeuw reizen en in de tweede helft van september zal hij Maagd bezoeken. Deze kosmische reis maakt het volgen van de komeet een spannende bezigheid voor zowel amateur-astronomen als professionals.

Onvoorspelbaarheid van de helderheid van komeet Nishimura

Een exacte voorspelling van de helderheid van P1/Nishimura is lastig omdat nieuw ontdekte kometen erg onvoorspelbaar zijn. Theoretisch zou komeet Nishimura helder genoeg kunnen worden om met het blote oog te zien, maar het is ook mogelijk dat hij uit elkaar valt als hij de zon nadert. Als P1/Nishimura de zonnepassage overleeft, hebben waarnemers op het noordelijk halfrond de beste kans om de komeet te zien na zonsondergang op 18 september in het sterrenbeeld Maagd.

Na zijn passage dichtbij de zon en aarde, zal komeet Nishimura snel aan helderheid verliezen. Zijn licht zal zo zwak worden dat hij tegen half oktober waarschijnlijk alleen nog met sterke telescopen zichtbaar zal zijn. Deze snelle verandering in helderheid benadrukt het kortstondige en vluchtige karakter van deze hemelse objecten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.