
Twee recent ontwikkelde brein-computer-interfaces (BCI's) hebben een doorbraak bereikt door woorden in het brein van verlamde mensen te herkennen en zichtbaar te maken, wat hen een nieuwe manier van communiceren biedt.
BCI's openen nieuwe communicatiemogelijkheden
Twee nieuwe brein-computer-interfaces (BCI's) hebben een grote stap in de medische technologie gemaakt door woorden in het brein van verlamde mensen te identificeren en te visualiseren. Deze woorden worden vervolgens uitgeschreven op een scherm, waardoor de patiënten opnieuw kunnen communiceren. Dit proces kan woorden genereren met een snelheid van meer dan 60 woorden per minuut, wat aanzienlijk sneller is dan eerdere methoden.
Hoewel de resultaten van de nieuwe BCI's veelbelovend zijn, zijn ze nog niet bruikbaar voor alle verlamde mensen. De onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben zich gericht op patiënten die nog enige vorm van spierbeweging hadden en hun spraak konden nabootsen. Voor volledig verlamde mensen - de zogenoemde 'locked-in' patiënten die vaak alleen kunnen communiceren door met hun ogen te bewegen - moeten wetenschappers nog een oplossing vinden.
Naar draadloze BCI's
Een andere uitdaging voor de toepassing van BCI's is de verbinding tussen de elektroden en de externe computer. Op dit moment wordt deze verbinding gemaakt met draden, wat om cosmetische redenen niet ideaal is. De ontwikkeling van draadloze BCI's zou een belangrijke stap voorwaarts zijn in het verbeteren van de bruikbaarheid en acceptatie van deze technologie door de patiënt.
Een mijlpaal in BCI-technologie
Nick Ramsey, neurowetenschapper bij het UMC Utrecht en niet betrokken bij het onderzoek, beschouwt de ontwikkeling van deze nieuwe BCI's als een mijlpaal. Hij benadrukt hoe belangrijk communicatie is voor mensen en hoe deze technologie kan helpen om deze essentiële menselijke behoefte te herstellen bij mensen die deze door neurologische aandoeningen zijn kwijtgeraakt.