Nieuwe bevindingen over de groei van walvissen herschrijven de geschiedenis

MMatthijs 31 december 2023 07:02

Een 19 miljoen jaar oud walvisfossiel werpt nieuw licht op de evolutie van de grootste dieren ter wereld. Dit dwingt wetenschappers om de theorieën over waar en wanneer de gigantische walvissen ontwikkeld hebben te herzien.

Walvisfossiel zet wetenschap op zijn kop

Een recentelijk ontdekt fossiel van een walvis, dat dateert van 19 miljoen jaar geleden, dwingt wetenschappers om de gevestigde theorieën over de ontwikkeling van de gigantische walvissen te herzien. Dit zorgt voor een nieuwe kijk op waar en wanneer deze dieren hun enorme grootte hebben bereikt.

Grootste walvissen ontwikkelden zich mogelijk in het zuiden

De vondst van het fossiel suggereert dat de walvissen in het zuidelijk halfrond groter waren dan hun verwanten in het noordelijk halfrond. Dit suggereert dat de ontwikkeling van de gigantische walvissen mogelijk in het zuiden is begonnen, in tegenstelling tot de algemene overtuiging dat dit in het noorden gebeurde.

Blauwe vinvis was 20 miljoen jaar geleden al gigantisch

De bevindingen suggereren dat de blauwe vinvissen, de grootste walvissen die nu leven, reeds 20 miljoen jaar geleden gigantische afmetingen bereikten. Dit bevestigt dat de baleinwalvissen, waartoe ook de blauwe vinvis behoort, al in een vroeg stadium op weg waren om de reuzen van de oceanen te worden.

Het lijkt erop dat de evolutie van de walvissen in het zuidelijk halfrond werd aangedreven door veranderende oceaanstromingen en de verspreiding van planktonbiomassa. Deze factoren zouden de enorme omvang van de walvissen hebben bevorderd, lang voordat deze vergroting op het noordelijk halfrond plaatsvond.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.