Nieuwe 'kankerbestrijdende' pil klaar voor menselijke proeven

SSara 3 augustus 2023 06:32

Amerikaanse wetenschappers zijn klaar om een 'kankerbestrijdende' pil, waaraan ze al twintig jaar werken, op mensen te testen. De pil lijkt in staat om vaste tumoren te 'vernietigen' zonder gezonde cellen te schaden.

Aanpak van een 'onbeïnvloedbaar' eiwit

Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft decennialang gewerkt aan de ontwikkeling van een 'kankerbestrijdende' pil. Deze pil richt zich op een specifiek eiwit genaamd PCNA. Interessant genoeg werd dit eiwit eerder bestempeld als niet beïnvloedbaar met medicijnen. Dit wijst op de potentiële doorbraak die deze pil zou kunnen betekenen in de strijd tegen kanker.

Van cel- en diermodellen naar menselijke proeven

In eerdere testen heeft de pil aangetoond dat het de groei van tumoren in cel- en diermodellen kan onderdrukken. Deze resultaten zijn veelbelovend en hebben geleid tot de volgende stap in het onderzoek - menselijke proeven. De eerste fase van deze klinische proeven is nu aan de gang. Het is een spannend moment voor zowel de onderzoekers als de bredere medische gemeenschap.

De veelzijdigheid van de pil is indrukwekkend. Hij heeft laten zien effectief te zijn bij de behandeling van cellen die afkomstig zijn van verschillende soorten kanker, waaronder borst-, prostaat-, hersen-, eierstok-, baarmoederhals-, huid- en longkanker. Dit benadrukt het potentieel van de pil om als een breed inzetbaar wapen in de strijd tegen kanker te dienen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.