Nieuwe klimaattechnologie vangt 10 keer meer CO2 dan natuurlijke processen

SSara 7 januari 2024 07:02

Wetenschappers hebben een baanbrekende methode ontwikkeld om CO2 uit de atmosfeer te halen. Deze technologie is tien keer effectiever dan natuurlijke processen, en gebruikt enzymen om CO2 om te zetten in nuttige moleculen.

Effectieve CO2-afvang met enzymen

In de strijd tegen klimaatverandering hebben wetenschappers een innovatieve aanpak ontwikkeld om CO2 uit de atmosfeer te halen. Deze methode, ontwikkeld door onderzoekers van het Max Planck Institute for Terrestrial Microbiology, maakt gebruik van enzymen om CO2 om te zetten in het molecuul acetyl-CoA, een bestanddeel dat wordt gebruikt in biobrandstoffen, materialen en geneesmiddelen. Deze techniek heeft het potentieel om een krachtig middel te zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Het team van het Max Planck Institute gebruikte twee specifieke enzymen, crotonyl-CoA carboxylase en fosfoenolpyruvaat carboxylase, die tien keer sneller CO2 kunnen vangen dan het primaire enzym dat planten gebruiken. Na het testen en optimaliseren van het proces in reageerbuizen, integreerden ze het vervolgens in een levend micro-organisme, E. coli, een bacterie die van nature voorkomt bij mensen en dieren. Deze aanpak toont het potentieel van het gebruik van levende micro-organismen in klimaattechnologie.

E. coli als doorbraak in klimaattechnologie

Het succesvol inzetten van E. coli-bacteriën om CO2 vast te leggen is een grote stap voorwaarts in de klimaattechnologie. Deze bacteriën kunnen niet alleen op natuurlijke wijze CO2 opnemen en omzetten in biomassa via fotosynthese, maar de geproduceerde biomassa dient ook als een 'koolstofput', wat helpt voorkomen dat koolstof als CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Deze bevinding biedt hoop op effectieve synthetische oplossingen voor het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer in de toekomst.

Toekomstperspectieven van de nieuwe methode

Hoewel deze nieuwe methode veelbelovend is, is er nog werk aan de winkel voordat het klaar is voor toepassing. Maar de resultaten geven hoop voor toekomstige synthetische oplossingen om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen. De ontwikkeling van dergelijke technologieën is essentieel voor het aanpakken van de klimaatcrisis en het beperken van de opwarming van de aarde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.