Nieuwe ontdekking op Jupiter: krachtige straalstroom gespot door James Webb-telescoop

MMatthijs 20 oktober 2023 20:52

De James Webb-telescoop heeft nieuw licht geworpen op de atmosfeer van Jupiter door een krachtige straalstroom te detecteren die zich boven de wolken van de planeet beweegt. Deze ontdekking versterkt ons inzicht in de dynamiek van de Joviaanse atmosfeer en de ongelooflijke observatiecapaciteiten van de Webb-telescoop.

Krachtige straalstroom ontdekt op Jupiter

Een team van onderzoekers heeft een ongekend fenomeen in de atmosfeer van Jupiter onthuld: een straalstroom die met een verbluffende snelheid van ongeveer 515 kilometer per uur over de evenaar van de planeet raast. Deze snelheid is vergelijkbaar met het dubbele van de windsnelheden van een categorie 5-orkaan hier op aarde, wat een indicatie geeft van de enorme kracht van deze straalstroom. De ontdekking werd gedaan met behulp van de James Webb-telescoop, wat de cruciale rol onderstreept die dit instrument speelt bij het ontrafelen van de geheimen van ons zonnestelsel.

Deze krachtige straalstroom is niet gevestigd aan de oppervlakte van de planeet, maar opereert in de lagere stratosfeer van Jupiter, ongeveer 40 kilometer boven de wolken. Hoewel de straalstroom niet zo visueel indrukwekkend is als sommige andere kenmerken van Jupiter, zoals de beroemde Grote Rode Vlek, biedt deze ontdekking nieuwe inzichten in hoe de verschillende lagen van Jupiter's turbulente atmosfeer met elkaar interageren. Het dient ook als een krachtige herinnering aan het feit dat er nog veel te leren valt over deze gigantische gasplaneet.

Rol van Webb-telescoop in de ontdekking

De ontdekking van de straalstroom werd mogelijk gemaakt door de NIRCam (Near-Infrared Camera) van de Webb-telescoop. Voorheen werden deze straalstromen slechts gezien als wazige vlekken in de atmosfeer van Jupiter. Maar dankzij de geavanceerde technologie van de NIRCam, konden deze 'wazige vlekken' nu worden geïdentificeerd als duidelijke kenmerken. Dit benadrukt de kracht en waarde van de Webb-telescoop bij het observeren en analyseren van ruimtefenomenen die voorheen ongrijpbaar waren.

Toekomstige veranderingen in de straalstroom

Interessant is dat onderzoekers suggereren dat de kracht van de nieuw ontdekte straalstroom mogelijk is gekoppeld aan een oscillerend stratosferisch patroon. Dit betekent dat het een dynamisch kenmerk is dat in de loop van de tijd kan veranderen. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve voorspellingen te doen, is er een theoretische mogelijkheid dat de straalstroom in de komende twee tot vier jaar aanzienlijk zal veranderen. Dit maakt de toekomstige observatie van dit fenomeen met de Webb-telescoop nog boeiender.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.