Nieuwe onverwachte factor in kankeruitzaaiing onthuld

SSara 2 augustus 2023 09:52

Amerikaanse onderzoekers hebben een cruciale component ontdekt die een sleutelrol speelt bij de uitzaaiing van kankercellen. Deze component, het eiwit GRP78, kan potentieel een nieuw doelwit worden voor kankerbehandelingen.

GRP78: een onverwachte speler in kankeruitzaaiing

Het team van onderzoekers aan de University of Southern California heeft tijdens hun studie naar longkankercellen een opmerkelijke ontdekking gedaan. Het eiwit GRP78, dat normaal gesproken helpt om andere eiwitten te vouwen zodat ze hun functie kunnen vervullen, lijkt een cruciale rol te spelen bij de uitzaaiing van kankercellen. Dit eiwit wordt vaak 'gekaapt' door kankercellen en helpt hen te groeien en behandeling te weerstaan. De wetenschappers hopen dat het mogelijk is om dit eiwit als doelwit te gebruiken in nieuwe kankerbehandelingen.

GRP78 verandert de locatie en het gedrag van de cel

Wat dit onderzoek uniek maakt, is de ontdekking dat GRP78 niet alleen wordt 'gekaapt' door kankercellen, maar ook van plaats verandert binnen de cel. Onder invloed van stress, zoals bij kanker, migreert het eiwit naar de celkern, het controlecentrum van de cel. Eenmaal daar zou het het gedrag van de cel kunnen veranderen en de kankercellen uiteindelijk mobieler en invasiever kunnen maken. Deze bevindingen suggereren een nieuw mechanisme voor hoe kankercellen zich door het lichaam kunnen verspreiden.

De ontdekkingen over GRP78 hebben al geleid tot verder onderzoek naar mogelijke kankerbehandelingen. Een lopend onderzoek suggereert dat het mogelijk is de activiteiten van GRP78 in de celkern te belemmeren met kleine moleculen die het eiwit blokkeren. Dit zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van de uitzaaiing van kanker en de huidige kankerbehandelingen kunnen verbeteren. Hoewel dit onderzoek nog gaande is, is het een veelbelovende stap in de strijd tegen kanker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.