Nieuwe optische schijf biedt meer dan één petabit aan opslag

MMatthijs 25 februari 2024 07:01

Wetenschappers hebben een baanbrekende optische schijf ontwikkeld die meer dan een petabit aan data kan opslaan. Ze hebben hier een gloednieuw lichtgevoelig materiaal, AIE-DDPR, voor ontwikkeld en een innovatieve duallaseropstelling gebruikt.

Een petabit op een optische schijf

Het team van wetenschappers heeft een baanbrekende doorbraak bereikt in gegevensopslag. Ze hebben een optische schijf ontwikkeld die een verbazingwekkende petabit aan data kan opslaan. Dit is mogelijk gemaakt door de creatie van een nieuw lichtgevoelig materiaal genaamd AIE-DDPR. Dit materiaal kan honderd lagen bevatten, waarmee het een enorme hoeveelheid gegevens kan huisvesten. Het heeft de onderzoekers tien jaar gekost om dit materiaal te ontwikkelen, maar het resultaat is duidelijk de moeite waard geweest.

Twee lasers voor data opslag

De techniek die gebruikt wordt om de gegevens op de AIE-DDPR-laag te graveren, maakt gebruik van twee lasers. Deze lasers werken samen om microscopisch kleine inkepingen te maken die tot wel 54 nanometer breed kunnen zijn. Deze inkepingen zijn essentieel voor het opslaan van binaire codes op het substraat, dat vervolgens kan worden uitgelezen. Het uitlezen gebeurt ook met behulp van twee lasers. Deze innovatieve techniek maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data op een klein oppervlak op te slaan.

Toepassingen en optimalisatie

Volgens de wetenschappers kunnen deze optische dragers zeer nuttig zijn in grote datacenters. Ze zijn momenteel bezig met het verder optimaliseren van de schrijfsnelheid en het stroomverbruik dat met dit proces gepaard gaat. Bovendien zou het productieproces voor deze optische schijf vergelijkbaar zijn met dat van een dvd-schijf, wat opent de deur voor potentiële commerciële toepassingen.

Een optische schijf met het AIE-DDPR-substraat kan in ongeveer zes minuten geproduceerd worden. Dit biedt een enorm potentieel voor massaproductie. Daarnaast kan de opslagcapaciteit van de schijf worden aangepast door meer of minder optische lagen toe te voegen, wat flexibiliteit biedt in termen van de hoeveelheid data die kan worden opgeslagen. Een petabit is equivalent aan 125.000 gigabyte, waarmee de opslagcapaciteit enorm is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.