Nieuwe planetenstelsels gevonden bij zonachtige sterren

MMatthijs 19 december 2023 07:47

Astronomen hebben twee nieuwe planetenstelsels ontdekt rond sterren die vergelijkbaar zijn met onze zon. De ontdekkingen, genaamd TOI-1736 en TOI-2141, zijn gedaan met behulp van de NASA-satelliet TESS en de SOPHIE-spectrograaf.

Ontdekking van nieuwe planetenstelsels

Een internationaal team van astronomen heeft twee nieuwe planetenstelsels ontdekt die rond sterren draaien die veel lijken op onze zon. De sterren, genaamd TOI-1736 en TOI-2141, werden ontdekt met behulp van gegevens van de NASA-satelliet TESS en de SOPHIE-spectrograaf. Dit is een belangrijke ontdekking, omdat het ons kan helpen meer te begrijpen over de soorten planetenstelsels die zich rond zonachtige sterren kunnen vormen.

Details over TOI-2141 en zijn planeet

TOI-2141 is een ster die bijna net zo groot is als onze zon en zich op een afstand van 250 lichtjaar bevindt. Hij is iets ouder en bevat minder zware elementen. De bijbehorende planeet, TOI-2141b, werd ontdekt met de transitmethode. Deze methode maakt gebruik van periodieke helderheidsdalingen van de ster, veroorzaakt door de planeet die er regelmatig voorlangs schuift. TOI-2141b is drie keer zo groot als de aarde en is een zogenaamde 'mini-Neptunus'.

Het planetenstelsel van de ster TOI-1736 is nog interessanter. Deze ster, die 290 lichtjaar van ons verwijderd is, vormt samen met een kleinere en koelere ster een dubbelstersysteem. Ondanks de nabijheid van de twee sterren, lijkt het planetenstelsel van TOI-1736 niet verstoord te worden. Dit maakt het een uniek systeem om te bestuderen en kan ons waardevolle inzichten geven in de vorming en evolutie van planetenstelsels rond dubbelsterren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.