Nieuwe tarantulasoort met gouden lokken ontdekt in Iran

SSara 13 augustus 2023 00:31

In Iran is een nieuwe tarantulasoort ontdekt met opvallende gouden lokken. De unieke spin, genaamd de Perzische Goudtarantula, is een opvallende aanvulling op de wereld van de arachnologie.

Het ontstaan van de Goudtarantula

De ontdekking van de Perzische Goudtarantula is een belangrijke toevoeging aan de wereld van de arachnologie. Deze tarantulasoort heeft opvallende gouden lokken die sterk contrasteren met zijn zwarte 'vachtje'. De soort werd ontdekt in het noordwesten van Iran, een gebied waar nog niet eerder een tarantula was gespot.

De ontdekking van de Perzische Goudtarantula

Mehdi Gavahyan, een lokale natuurliefhebber, ontdekte de spin en fotografeerde een zwervend mannetje. Hij stuurde de foto naar de Iraanse arachnoloog en taxonoom Alireza Zamani, die vermoedde dat het om een nieuwe soort ging. Zamani vroeg Gavahyan om meer exemplaren te vangen en te sturen voor verder onderzoek.

Leefgebied van de Goudtarantula

Wat we tot nu toe weten over de Perzische Goudtarantula is dat het een fervente graver is. De tarantula leeft op grote hoogten in dichtbegroeide bergachtige gebieden van het Zagrosgebergte – Irans grootste bergketen. De ontdekking van de soort zorgt voor een uitbreiding van het bekende bereik van het geslacht Chaetopelma met bijna 350 kilometer in oostelijke richting.

De ontdekking van de Perzische Goudtarantula toont aan dat we nog lang niet alle diersoorten die op aarde leven kennen. Onderzoekers geloven dat er mogelijk nog meer onbekende tarantulasoorten zijn, vooral in minder bekende regio's zoals in afgelegen gebieden in Saoedi-Arabië, Syrië, Irak, Oost-Turkije en West-Irak.

Op 8 augustus, ook bekend als 'Tarantula Appreciation Day', werd de ontdekking van de Perzische Goudtarantula bekendgemaakt. Deze dag is gewijd aan het waarderen van tarantula's en probeert het angstaanjagende stigma rondom deze dieren te doorbreken. Met de ontdekking van zo'n unieke en prachtige soort, hebben we nog een reden om tarantula's te waarderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.