
De James Webb-telescoop heeft mogelijk een deel van het raadsel opgelost over de oorsprong van water op aarde. Door te kijken naar een jong planetenstelsel-in-wording, zijn tekenen van waterdamp ontdekt. Deze ontdekking is opwindend en kan leiden tot een beter begrip van hoe aardeachtige planeten zich vormen.
Ontdekking van waterdamp bij PDS 70
De onlangs gelanceerde James Webb Space Telescope heeft een spannende ontdekking gedaan rond de jonge ster PDS 70. Deze ster, die zich op 370 lichtjaar afstand bevindt en ongeveer 5,4 miljoen jaar oud is, wordt omringd door een schijf van gas- en stofdeeltjes. In deze schijf zijn eerder twee pasgeboren reuzenplaneten ontdekt die een brede zone in de schijf hebben leeggeveegd. Nu is hier ook waterdamp ontdekt, wat wijst op de waarschijnlijke vorming van kleinere, aarde-achtige planeten in het binnenste deel van de schijf.
Rol van het Nederlandse Miri-instrument in de ontdekking
De ontdekking van waterdamp is gedaan met de hulp van het Miri-instrument van de James Webb-telescoop, dat deels in Nederland is ontwikkeld. Het gedetecteerde water heeft een temperatuur van ruim 300 graden, wat betekent dat de watermoleculen kunnen bijdragen aan de vorming van de nieuwe planeten in dit gebied. Deze ontdekking, waarbij sterrenkundigen uit Groningen, Leiden en Nijmegen betrokken waren, is deze week gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschapsblad Nature.
Implicaties voor de zoektocht naar buitenaards leven
Naast het bieden van inzichten in de vorming van aarde-achtige planeten, is deze ontdekking van cruciaal belang voor de zoektocht naar buitenaards leven. Aangezien water essentieel is voor leven zoals wij dat kennen, is de aanwezigheid ervan in gebieden waar aarde-achtige planeten zich mogelijk vormen zeer opwindend. Hoewel de aanwezigheid van water geen garantie biedt voor de ontwikkeling van leven, breidt het wel de mogelijke habitats voor leven uit.
Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van de James Webb-telescoop in de toekomst. Ze hopen dat de telescoop ook waterdamp zal ontdekken in andere jonge planetenstelsels, wat zou helpen ons begrip van de vorming van planetenstelsels verder te verbeteren. Daarnaast zijn er plannen voor meer gedetailleerde waarnemingen van PDS 70 met behulp van de Nircam-camera van de telescoop.