Nieuwtjes Uit de Ruimte: De Komst van Komeet C/2023 P1 (Nishimura)

SSara 18 augustus 2023 14:23

De Japanse amateur-astronoom Hideo Nishimura ontdekte op 11 augustus een heldere komeet, C/2023 P1, dichtbij de Zon. In dit artikel verkennen we alles wat je moet weten over deze nieuwkomer aan onze hemel.

Ontdekking van komeet C/2023 P1 (Nishimura)

Op 11 augustus verraste de Japanse amateur-astronoom Hideo Nishimura de wereld toen hij een helder object dichtbij de Zon ontdekte. In eerste instantie was het object moeilijk te onderscheiden van de schittering van onze ster. Na bevestiging door het Minor Planet Center op 15 augustus, bleek het een gloednieuwe heldere komeet te zijn en kreeg de naam C/2023 P1 (Nishimura).

Komeet C/2023 P1 (Nishimura) is momenteel te zien in het sterrenbeeld Tweelingen. Met een magnitude van 9,4 en een groeiende staart van bijna 8', wordt de komeet geleidelijk helderder. De beste tijd om de komeet te observeren is een paar uur voor zonsopkomst met een 6-inch telescoop.

De naam C/2023 P1 (Nishimura) is meer dan alleen een label. De 'C' betekent dat het een niet-periodieke komeet is, afkomstig uit de Oortwolk, '2023 P1' duidt op zijn ontdekking in 2023 in de eerste helft van augustus, en 'Nishimura' erkent de ontdekking door de Japanse astronoom.

Hoe je C/2023 P1 (Nishimura) in de hemel kunt vinden

Om de komeet gemakkelijk te vinden, gebruik je een van de sterrenkijk-apps, zoals Star Walk 2 of Sky Tonight. Na het invoeren van 'Nishimura' in de zoekfunctie, zal de app je tonen waar de komeet zich op de sterrenkaart bevindt, en je assistentie bieden om de komeet in de lucht te lokaliseren.

C/2023 P1 (Nishimura) bereikt perihelium op 18 september

Op 18 september bereikt C/2023 P1 zijn dichtstbijzijnde punt bij de Zon, wat we het perihelium noemen. Op dat moment kan het een helderheid van 3,2 magnitude bereiken, wat zichtbaar is met het blote oog. Echter, de komeet zal ook dichter bij de Zon aan de hemel komen, wat het moeilijker maakt om te zien. Mensen op het noordelijk halfrond zullen het beste zicht hebben.

Komeet C/2023 P1 (Nishimura) zichtbaar voor het blote oog

Het is een opwindende tijd voor sterrenkijkers, aangezien de pas ontdekte C/2023 P1 (Nishimura) midden september mogelijk zichtbaar wordt voor het blote oog.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.