Nobelprijs Natuurkunde gewonnen door trio voor revolutionaire meettechniek

SSara 3 oktober 2023 12:26

De Fransman Pierre Agostini, de Hongaar-Oostenrijker Ferenc Krausz en de Franse Anne L'Huillier hebben de Nobelprijs voor Natuurkunde gewonnen voor hun ontwikkeling van een techniek om de beweging van elektronen te meten met behulp van extreem korte lichtpulsen.

Nobelprijs voor revolutionaire meettechniek

De drie wetenschappers hebben de prestigieuze prijs in ontvangst genomen voor hun werk op het gebied van de fysica. Ze hebben gezamenlijk een baanbrekende techniek ontwikkeld om de beweging van elektronen te meten. Deze techniek gebruikt extreem korte lichtpulsen, wat het mogelijk maakt om de beweging van elektronen in atomen in detail te onderzoeken. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in onze kennis en begrip van atomaire structuren en elektronenbewegingen.

Het is een belangrijke mijlpaal dat Anne L'Huillier een van de winnaars is van deze Nobelprijs. Zij is de vijfde vrouw in de geschiedenis die de Nobelprijs voor Natuurkunde heeft gewonnen. Dit is een belangrijke erkenning voor haar werk, maar ook voor de rol van vrouwen in de wetenschap. Dit benadrukt het belang van diversiteit in wetenschappelijke onderzoeksteams en het potentieel van vrouwen om belangrijke bijdragen te leveren aan de wereld van de wetenschap.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.