Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen door Amerikanen en een Rus voor hun baanbrekende ontdekking van kwantumstippen

MMatthijs 4 oktober 2023 15:42

De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar toegekend aan twee Amerikanen en een Rus voor hun pionierswerk in de ontdekking en het onderzoek naar kwantumstippen, microscopisch kleine deeltjes die een revolutie hebben teweeggebracht in de kleurweergave op beeldschermen en andere toepassingen.

Winnaars Nobelprijs voor ontdekking kwantumstippen

De Amerikanen Louis E. Brus en Moungi G. Bawendi, samen met de Rus Aleksej I. Jekimov, zijn de laureaten van de prestigieuze Nobelprijs voor Scheikunde. Hun baanbrekende werk in de ontdekking en bestudering van kwantumstippen heeft hen deze erkenning gebracht. Deze minuscuul kleine deeltjes werden in de jaren '80 door Brus en Jekimov ontdekt, waarna Bawendi hun potentieel voor praktische toepassingen verder onderzocht.

Kwantumstippen: de technologie achter levendige kleuren

Kwantumstippen, kleiner dan de breedte van een mensenhaar, hebben unieke eigenschappen die ze bijzonder nuttig maken in technologische toepassingen. Een prominente toepassing is in beeldschermen, waar ze zorgen voor levendigere, helderdere kleuren. Dit komt omdat de kleur van het licht dat ze uitstralen varieert afhankelijk van hun grootte, waardoor een breed spectrum van kleuren mogelijk is.

Veelzijdige toepassingen van kwantumstippen

Kwantumstippen zijn niet alleen nuttig voor beeldschermen en led-lampen, hun brede scala aan toepassingen gaat veel verder. Ze kunnen chemische reacties katalyseren en zelfs worden gebruikt in de medische wereld. Met hun heldere licht kunnen ze tumorweefsel verlichten, waardoor chirurgen nauwkeuriger kunnen werken. Hun unieke en veelzijdige eigenschappen maken kwantumstippen tot een waardevol instrument in diverse onderzoeks- en toepassingsgebieden.

De Nobelprijs voor Scheikunde, een van de hoogste onderscheidingen in de wetenschap, wordt op 10 december uitgereikt in Stockholm. Naast de immense eer van het ontvangen van zo'n prestigieuze prijs, ontvangen de laureaten ook een geldprijs. Dit jaar bedraagt de prijs 11 miljoen Zweedse kronen, wat ongeveer neerkomt op 947.000 euro.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.