Nobelprijzen: Een exclusieve club voor oudere, westerse wetenschappers

MMatthijs 3 oktober 2023 12:57

Nobelprijzen worden voornamelijk toegekend aan oudere wetenschappers van Europese of Noord-Amerikaanse afkomst. In dit artikel onderzoeken we de gemiddelde leeftijd en geografische spreiding van de winnaars.

Veroudering van de Nobelprijswinnaars

Het lijkt erop dat de Nobelprijs vooral de erkenning is van een levenswerk. De gemiddelde leeftijd van de winnaars ligt rond de 60, maar in de afgelopen jaren is deze leeftijd gestegen naar ongeveer 70. Dit wijst op een trend waarbij oudere, meer ervaren wetenschappers de prijs winnen. Het is dus niet een prijs die je als jonge wetenschapper wint, maar eerder een bekroning na een lange carrière in het veld.

Dominantie van het Westen in Nobelprijzen

De Nobelprijs lijkt vooral een westerse aangelegenheid te zijn. In de afgelopen tien jaar hebben Europeanen en Noord-Amerikanen bijna 80 procent van alle prijzen gewonnen. Dit weerspiegelt mogelijk de dominante positie van het Westen in de wereld van de wetenschap en technologie. Echter, deze onevenredige verdeling roept vragen op over diversiteit en inclusie in de wereld van hoge wetenschap.

Nederland heeft zijn eigen aandeel in de Nobelprijs geschiedenis. In totaal hebben Nederlanders negentien keer de prestigieuze prijs gewonnen, waarvan negen keer voor de Natuurkunde. Dit onderstreept de sterke positie van Nederland in de wereld van de natuurkunde en de wetenschap in het algemeen. De meest recente winnaar was Guido Imbens, die in 2021 de Nobelprijs voor Economie won.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.