Noordpool opwarming versnelt klimaatcrisis volgens onderzoek UCL

MMatthijs 17 november 2023 08:02

Een recente studie van de University College London (UCL) laat zien dat de versnelde opwarming van de Noordpool een aanzienlijke invloed heeft op de klimaatcrisis. Als deze opwarming niet zou plaatsvinden, zou de aarde acht jaar langer nodig hebben om 2 graden warmer te worden dan voor het industriële tijdperk.

Snelle opwarming Noordpool verergert klimaatcrisis

Het noordpoolgebied ondergaat een snellere opwarming dan andere delen van de wereld, wat aanzienlijk bijdraagt aan de klimaatcrisis. Onderzoekers van de University College London hebben ontdekt dat als de opwarming van de Noordpool niet versneld zou plaatsvinden, de aarde acht jaar langer de tijd zou hebben voordat het 2 graden warmer is dan voor het industriële tijdperk.

Als de huidige trend zich voortzet, kan de aarde in 2031 al 1,5 graad warmer zijn dan voor het industriële tijdperk. De onderzoekers voorspellen dat de aarde tegen 2051 mogelijk 2 graden warmer zal zijn dan voor de industriële revolutie, een periode waarin broeikasgassen in toenemende mate werden uitgestoten.

Noordpool mogelijk 4 graden warmer bij globale opwarming

Een globale opwarming van 2 graden kan op de Noordpool resulteren in een gemiddelde temperatuurstijging van 4 graden. Volgens onderzoeker Alistair Duffey van UCL zou dit 'diepgaande gevolgen' hebben voor de ecosystemen en de mensen die daar wonen.

Noordpool opwarming zorgt voor onzekerheid in klimaatmodellen

De versnelde opwarming van de Noordpool leidt tot aanzienlijke onzekerheden in klimaatmodellen, beweren de onderzoekers. Zij benadrukken dan ook de noodzaak van meer onderzoek en betere monitoring van de temperatuur op de Noordpool.

Onderzoeker Robbie Mallett wijst erop dat klimaatverandering op de Noordpool vaak over het hoofd wordt gezien, voornamelijk omdat het merendeel van de regio buiten de nationale grenzen van overheden ligt. Hij benadrukt dat hun onderzoek aantoont dat de Noordpool een aanzienlijk effect heeft op het Klimaatakkoord van Parijs.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.