Novo Nordisk pompt 1 miljard euro in obesitasonderzoek

SSara 5 januari 2024 07:46

De Deense farmaceut Novo Nordisk investeert een miljard euro in biotechbedrijven die onderzoek doen naar overgewichtsgerelateerde ziekten, in een poging zijn positie op de snelgroeiende markt voor afslankmiddelen te versterken.

Investeringsstrategie van Novo Nordisk

In een ambitieuze zet heeft de Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk aangekondigd dat het 1 miljard euro zal investeren in biotechbedrijven die onderzoek doen naar ziekten gerelateerd aan overgewicht. Het bedrijf hoopt hiermee zijn leidende positie in de snelgroeiende markt voor afslankmiddelen te behouden en uit te breiden.

Focus op metabolisme bij obesitas

Het eerste onderzoeksproject waarin Novo investeert, zal zich richten op het stimuleren van de stofwisseling bij obesitaspatiënten, in plaats van het verminderen van hun eetlust. Opvolgende onderzoeken zullen mogelijk gericht zijn op het ontwikkelen van een medicijn tegen een aan obesitas gerelateerde leverziekte.

In deze investeringsronde werkt Novo Nordisk samen met Flagship Pioneering, een Amerikaanse durfinvesteerder die ook achter de Amerikaanse vaccinmaker Moderna staat. Deze samenwerking tussen Novo en Flagship bestaat al sinds 2022.

Snelle groei door succesvolle medicijnen

Dankzij het succes van de diabetesmedicijnen Wegovy en Ozempic is Novo Nordisk in een korte tijd uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf van Europa. Beide medicijnen worden nu ook massaal gebruikt als afslankmiddel en hun populariteit is in een stroomversnelling gekomen na aanbevelingen door beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk op sociale media.

Novo is niet de enige die de potentie ziet in de markt voor afslankmiddelen. Andere grote farmaceutische bedrijven, zoals het Amerikaanse Eli Lilly en Pfizer, en het Zwitserse Roche, maken ook grote investeringen in deze sector. Het is duidelijk dat de strijd om de dominante positie in deze groeiende markt steeds heviger wordt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.