Oceaanwarmte blijft records breken: Is dit het nieuwe normaal?

MMatthijs 1 maart 2024 07:02

De oceaanwarmte blijft records verbreken, een trend die al een jaar aanhoudt. Dit leidt tot zorgen bij wetenschappers die zich afvragen of we te maken hebben met een nieuw 'normaal'. De opwarming van de aarde lijkt te versnellen, zichtbaar in het smelten van zee-ijs en de stijgende zeetemperaturen.

Ongekende oceaantemperaturen zorgen voor onrust

De temperaturen van de wereldzeeën blijven records breken, een trend die nu al een jaar aanhoudt. De warmste temperaturen ooit gemeten waren vorig jaar, met globale gemiddelden bijna 1,5 graden hoger dan in de periode 1850-1900. De aanhoudende recordhitte in de oceanen heeft veel wetenschappers verrast en leidt tot verontrusting over wat dit betekent voor de toekomst van onze planeet.

Versnelling van de wereldwijde opwarming zichtbaar

Volgens KNMI-klimaatexpert Bart Verheggen zijn er duidelijke tekenen dat de opwarming van de aarde versnelt. Dit is niet alleen merkbaar in de luchttemperatuur, maar ook in het smelten van zee-ijs en de stijgende temperaturen van de oceanen. De 'stralingsbalans' in de atmosfeer geeft aan dat de aarde steeds meer binnenkomende zonne-energie vasthoudt, wat wijst op een versterkt broeikaseffect.

Diepe oceaancirculatie: Een potentieel gevaar

Oceanograaf Femke de Jong wijst op het belang van de diepe oceaancirculatie. Veranderingen hierin, mogelijk veroorzaakt door de opwarming van de aarde, kunnen leiden tot een grotere 'gelaagdheid' van de oceaan. Dit betekent dat de verschillende lagen van de oceaan, elk met hun eigen watertemperaturen en zoutgehalten, minder met elkaar mengen. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer en sterkere orkanen, omdat warmer zeewater deze stormen voedt.

Om meer inzicht te krijgen in de interactie tussen het warme oceaanoppervlak en de diepere oceaanlagen, werkt De Jong mee aan internationaal onderzoek naar de stromingen in de diepe oceaan. Ze hoopt dat de data die deze zomer verzameld wordt, komende winter meer duidelijkheid zal geven over deze complexe relatie en de implicaties daarvan voor het klimaat.

De huidige hoge zeetemperaturen kunnen enige verlichting krijgen met het einde van het weersverschijnsel El Niño, dat afgelopen jaar bijdroeg aan de hoge temperaturen in de Stille Oceaan en de lucht. Echter, in de Atlantische Oceaan speelt El Niño een kleinere rol, dus het is onzeker hoe de temperaturen daar zich zullen ontwikkelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.