Octopustuin ontdekt: massale migratie naar warmere zeebodem onthuld

MMatthijs 24 augustus 2023 14:33

Wetenschappers hebben ontdekt waarom tienduizenden octopussen zich hebben verzameld op de zeebodem voor de kust van Californië. De onthulling van hun migratie naar deze 'octopustuin', een gebied met warm water door een nabijgelegen onderzeese vulkaan, kan belangrijke inzichten bieden voor de bescherming van mariene habitats tegen klimaatverandering.

Ontdekking van een massale octopusmigratie

In 2018 stuitte een team van onderzoekers op een verrassend fenomeen op de zeebodem voor de kust van Californië - tienduizenden octopussen hadden zich daar verzameld. Deze massale migratie baarde de wetenschappers zorgen, omdat het niet bekend was waarom deze anders solitaire wezens zich op een rotsachtige bodem verzamelden.

Het gebied waar deze octopussen zijn gevonden, is omgedoopt tot de 'octopustuin' - een naam geïnspireerd op een nummer van The Beatles. De onderzoekers schatten dat er ongeveer 20.000 octopussen in het gebied zijn, voornamelijk broedende vrouwtjes. De nesten van deze octopussen zijn bijzonder te noemen, ze lijken op iriserende parels, waardoor de dieren de bijnaam 'pareloctopussen' hebben gekregen.

Na diepgaand onderzoek van de leefomstandigheden en het gedrag van de octopussen, hebben de wetenschappers een reden gevonden voor hun ongebruikelijke verzamelpunt. Het blijkt dat de dieren worden aangetrokken door het warme water van de nabijgelegen onderzeese vulkaan, Davidson Seamount. Dit warme water biedt een ideaal broedgebied voor de eitjes van de octopussen.

Warme water versnelt uitbroedproces

Het warme water van de 'octopustuin' heeft nog een belangrijk voordeel voor de octopussen. Het versnelt namelijk het uitbroedproces van de eitjes aanzienlijk. Normaal gesproken kan het vijf tot tien jaar duren voordat octopuseitjes uitkomen, voornamelijk door de lage temperaturen op de zeebodem. In de warme omstandigheden van de 'octopustuin' duurt dit proces minder dan twee jaar, waardoor er veel meer eitjes kunnen worden uitgebroed.

Belang van de bevindingen voor klimaatbescherming

Deze unieke ontdekking kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bescherming van mariene habitats. Wetenschappers geloven dat hun bevindingen kunnen bijdragen aan de bescherming van soortgelijke habitats tegen de gevolgen van klimaatverwarming. Inzicht in hoe soorten zoals de octopus zich aanpassen en overleven in deze warme gebieden, kan ons helpen te begrijpen hoe we deze kostbare ecosystemen kunnen beschermen en behouden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.