Odysseus, de Amerikaanse maanlander, ligt horizontaal in plaats van verticaal

SSara 24 februari 2024 07:01

De onlangs op de maan gelande Amerikaanse voertuig Odysseus, blijkt niet rechtop te staan zoals eerder gemeld, maar ligt op zijn kant. Intuitive Machines, de maker en operator van de Odysseus, bevestigde dit. De maanlander functioneert echter nog steeds goed en blijft signalen uitzenden.

Odysseus ligt kantelde op de maan

In tegenstelling tot eerdere berichten dat de op de maan gelande Odysseus rechtop stond, blijkt hij nu op zijn kant te liggen. Dit is bevestigd door Intuitive Machines, het Amerikaanse bedrijf dat de Odysseus heeft gebouwd en bedient. Hoewel hij op zijn kant ligt, is de Odysseus nog steeds operationeel en zendt hij signalen uit. De maanlander kwam vermoedelijk tijdens de laatste fase van de afdaling zijwaarts tot stilstand tegen een rotsblok.

Beoogde landing van Odysseus succesvol

Ondanks de onverwachte oriëntatie van de Odysseus, bevestigde Algemeen Directeur Stephen Altemus dat de maanlander stabiel is in de buurt van of op de beoogde landingsplaats op de zuidpool van de maan. Communicatie met de lander is nog steeds mogelijk en de eerste beelden van het oppervlak van de landingsplaats worden verzameld.

Onderzoek naar zonnedelen gaat door

De missie van de Odysseus gaat ondanks de omstandigheden door. De lander voert een week lang onderzoek uit naar het effect van geladen deeltjes van de zon op het maanoppervlak. Deze deeltjes kunnen invloed hebben op mensen die naar de maan reizen, aangezien er op de maan nauwelijks bescherming is van een magnetisch veld zoals op aarde.

Om de toekomstige ruimteverkenning van de maan mogelijk te maken, heeft NASA het Commercial Lunar Payload Services-programma opgezet. Dit programma biedt bedrijven de kans om miljoenen euro's aan financiering te ontvangen om maanapparaten te ontwikkelen en te bouwen. Dit kan ook bijdragen aan het bouwen van basissen op de maan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.