Odysseus maanlander stuurt eerste beelden: scherpere aarde en een selfie

SSara 19 februari 2024 07:02

De Amerikaanse maanlander Odysseus, die onlangs werd gelanceerd, heeft zijn eerste beelden uit de ruimte verstuurd. Dit omvatte foto's van onze blauwe planeet en een 'selfie' van de maanlander zelf.

Lancering en eerste beelden van maanlander Odysseus

De Odysseus, officieel de Nova C genoemd, was afgelopen donderdag gelanceerd vanuit het Kennedy Space Center in Florida. De maanlander, die werd gemaakt door het Texaanse bedrijf Intuitive Machines, reisde met een Falcon 9-raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. De opnames zijn gemaakt kort na het loskoppelen van de raket.

Eerste succesvolle opstart van vloeibare methaan en zuurstofmotor

Intuitive Machines is trots op het feit dat de maanlander al een primeur heeft. En het gaat niet alleen om de foto's. Volgens een tweet van het bedrijf heeft de vluchtleiding met succes de eerste motor op vloeibare methaan en zuurstof in de ruimte opgestart. Dit is dezelfde technologie die wordt gebruikt in de motoren van de (nog experimentele) Starship-raket die SpaceX naar de maan en Mars hoopt te brengen.

De Odysseus heeft een belangrijke lading aan boord. Dat omvat zes onderzoeksinstrumenten voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, een model voor een toekomstige telescoop op de maan en zelfs een kunstwerk van de bekende kunstenaar Jeff Koons.

Odysseus kan ruimtevaart geschiedenis schrijven

Als de Odysseus erin slaagt om veilig op de maan te landen, zal het geschiedenis schrijven. Het zal het eerste Amerikaanse ruimtevaartuig zijn dat in meer dan 50 jaar op de maan landt, en het eerste particuliere ruimtevaartuig in het algemeen. Of dat gaat lukken, zullen we weten op zijn vroegst op 22 februari.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.