Oktober Astronomie: Orioniden en een Maansverduistering in de Spotlight

MMatthijs 1 oktober 2023 16:07

Oktober biedt nachtelijke hemelbewonderaars een reeks astronomische traktaties, waaronder de meteorenzwerm Orioniden en een gedeeltelijke maansverduistering. Daarnaast zijn er ook prachtige samenstanden van de maan en planeten te zien.

Astronomische hoogtepunten van oktober

Oktober is een drukke maand voor liefhebbers van astronomie. Er zijn verschillende samenstanden van de maan en planeten te zien. Bovendien komen halverwege de maand de Orioniden voorbij, een meteorenzwerm die zeker de moeite waard is om te observeren. Daarnaast is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, een fenomeen dat altijd veel aandacht trekt.

Niet alleen de hemel biedt veranderingen in oktober, maar ook onze klokken. Het einde van de zomertijd betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Dit verschil tussen zonnetijd en sterrentijd wordt uitgelegd in een video door Rob van den Berg. Het feit dat de aarde in 24 uur om zijn as draait, is niet helemaal waar en Rob legt dit op een begrijpelijke manier uit.

Beginnen met astronomie

Als de astronomische gebeurtenissen van oktober je interesse hebben gewekt, zorg er dan voor dat je de video met Laura en Rob bekijkt. Zij delen hun kennis en geven waardevolle tips over hoe je het beste kunt beginnen met astronomie als hobby. Het is nooit te laat om te leren over de wonderen van de nachtelijke hemel!

Samenstanden van maan en planeten

Oktober biedt ook diverse mooie samenstanden van de maan en planeten. Bijvoorbeeld op 1 oktober komen de maan en Jupiter achtereenvolgens op aan de oostelijke hemel en blijven de hele nacht zichtbaar. Op 24 oktober staan de maan en Saturnus dicht bij elkaar aan de zuid-zuidoostelijke hemel. Daarnaast is Venus de hele maand zichtbaar als een zeer helder object aan de zuidoostelijke hemel rond zonsopkomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.