Omarm de klimaatwetenschap en haar oplossingen

MMatthijs 30 september 2023 12:26

In plaats van de klimaatwetenschap te ondermijnen, stelt dit artikel voor om deze en haar oplossingen te omarmen. Het belicht een wetenschappelijke publicatie die aantoont dat het huidige klimaat in Scandinavië het warmste is sinds het jaar 850.

Scandinavië beleeft warmste periode sinds 850

Recentelijk publiceerden mijn collega’s dendrochronologen een studie waarin ze aantonen dat het huidige klimaat in Scandinavië veruit het warmste is sinds het jaar 850. Deze conclusie komt uit een nauwgezette analyse van meer dan 50 miljoen individuele houtcellen van bijna tweehonderd Scandinavische dennen. Deze studie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature, bevestigt eerdere bevindingen over de huidige opwarming.

Hoewel deze studie specifiek gericht was op Scandinavië, hebben eerdere onderzoeken reeds bevestigd dat de huidige eeuw de warmste is in andere regioën en wereldwijd. Dit werd aangetoond met behulp van natuurlijke archieven, zoals ijskernen en meer sedimenten, evenals klimaatmodellen. Deze consensus is al geruime tijd aanvaard binnen wetenschappelijke kringen.

Klimaatontkenning ondermijnt mogelijkheden voor actie

Helaas worden, ondanks het overweldigende bewijs, wetenschappelijk ontkennende argumenten nog steeds gepubliceerd in vooraanstaande kranten. Dergelijke argumenten blijven ontkennen dat het huidige klimaat door mensen veroorzaakt wordt, terwijl de wetenschappelijke consensus hierover duidelijk is. Dergelijke ontkenning ondermijnt onze mogelijkheden om de klimaatverandering aan te pakken.

Omarmen van wetenschap essentieel voor aanpak klimaatverandering

In plaats van de wetenschap te ontkennen en te ondermijnen, moeten we haar en haar oplossingen omarmen. We weten wat ons te wachten staat en we weten hoe de klimaatverandering wordt veroorzaakt. Dit betekent dat we ook weten wat we eraan kunnen doen. We zijn in de best mogelijke positie om de klimaatverandering aan te pakken dankzij de wetenschap.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.