Onderzoekers ontdekken mogelijke manier om muggenpopulaties te beperken

MMatthijs 14 augustus 2023 11:25

Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om muggenpopulaties te beheersen. Ze ontdekten dat mannelijke muggen vrouwtjes opsporen via hun gehoor en dat dit proces kan worden verstoord door bepaalde insecticiden.

Het gehoor van mannelijke muggen

Muggen zijn meer dan alleen een overlast, ze zijn ook een fascinerend wezen. Het mannetje kan voornamelijk op gehoor een geschikte partner vinden in een zwerm van duizenden medemuggen. Onderzoekers van University College London en de universiteit van Oldenburg waren benieuwd naar hoe ze dit doen en of dit proces kan worden verstoord.

De malariamug is berucht voor het overbrengen van een ziekte die jaarlijks honderdduizenden levens kost. Onderzoekers observeerden hoe mannelijke muggen in een zwerm vrouwtjes konden identificeren. De vrouwtjes maken een ander geluid met hun vleugels dan de mannetjes. Door aandachtig te luisteren, kunnen de mannetjes dit verschil horen.

Insecticiden en de verstoring van octopamine

Bij het luisteren naar vrouwtjesmuggen is er een piek in de signalen van het molecuul octopamine in het mannelijk lichaam. Dit molecuul is cruciaal om het vrouwtje te lokaliseren. Interessant genoeg, sommige bestaande insecticiden die al gebruikt worden tegen teken en mijten, verstoren dit moleculaire proces.

Insecticiden als hulpmiddel tegen muggenpopulaties

Er wordt verwacht dat deze insecticiden de voortplanting van muggenpopulaties zouden kunnen hinderen. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden, is elke nieuwe strategie die bijdraagt aan de strijd tegen de malariamug en andere ziektes zoals dengue of gele koorts welkom.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.