Ongeziene moed: Orka doodt witte haai solo in 2 minuten

MMatthijs 8 maart 2024 07:02

Een mannelijke orka, bijgenaamd Starboard, heeft in een solo-aanval een jonge witte haai gedood. De onverwachte daad, die slechts 2 minuten duurde, vond plaats voor de kust van Mosselbaai, Zuid-Afrika.

Eerste observatie van solo-aanval door orka

Een internationaal onderzoeksteam heeft een opmerkelijk staaltje van roofdiergedrag vastgelegd: een orka die een van de grootste roofdieren in de oceaan, de witte haai, doodt. Deze indrukwekkende aanval, die plaatsvond voor de kust van Mosselbaai, Zuid-Afrika, duurde slechts 2 minuten. Het feit dat deze aanval door een solo orka werd uitgevoerd, benadrukt de uitzonderlijke vaardigheid van deze zeedieren.

Orka eet lever van gedode haai

De bijnaam van de orka in kwestie is Starboard. Wat de aanval nog fascinerender maakte, was dat Starboard na de dood van de haai wegzwoom met de vette lever van het roofdier in zijn bek. De lever van de haai is groot en zit vol met vitaminen en voedzame olie, wat het een aantrekkelijke prooi maakt voor jagers zoals Starboard.

Orka's zijn bekend om hun vermogen om in groepen te jagen, net als wolven. Ze gebruiken een geavanceerd samenspel van klikgeluiden en zang om hun aanvallen te coördineren. Echter, ze zijn ook in staat om individueel op grote zeedieren te jagen, zoals in dit geval. Met hun hoge snelheid, effectieve camouflage en lange, sterke tanden domineren orka's de wereldzeeën.

Uniek gedrag: Solo orka-aanval op witte haai

Dit incident is het eerste gedocumenteerde geval van een orka die solo een witte haai aanvalt en doodt. Hoewel het bekend is dat orka's vaak op de lever van grote haaien jagen, is dit de eerste keer dat een orka in zijn eentje een witte haai heeft aangevallen en gedood.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.