Onmogelijk grote planeet ontdekt rond ultrakoele dwergster

MMatthijs 1 december 2023 07:46

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die zo groot is dat haar bestaan de bestaande natuurkundige wetten over planeet- en stervorming tart. De planeet, die dertien keer zo zwaar is als de aarde, draait rond een ultrakoele dwergster en dwingt de wetenschap om theorieën te herzien.

Ontdekking tart natuurkundige wetten

Een team van wetenschappers heeft een ongewoon grote planeet ontdekt die onze bestaande kennis van de wetten van de natuurkunde uitdaagt. Deze planeet is veel groter dan haar gastster, een feit dat in tegenspraak is met onze huidige begrip van de vorming van planeten en zonnestelsels. Deze ontdekking dwingt wetenschappers om onze huidige theorieën over deze processen te heroverwegen.

De nieuw ontdekte planeet weegt maar liefst dertien keer zoveel als de aarde, waardoor het de zwaarste planeet is die ooit is ontdekt rond een ultrakoele dwergster. Ultrakoele dwergsterren zijn de lichtste en 'koudste' sterren in het heelal, waardoor ze doorgaans geen planeten van dergelijke omvang huisvesten. Deze bevinding daagt onze bestaande opvattingen over deze sterren en de planeten die ze kunnen ondersteunen uit.

Herziening van natuurkundige theorieën vereist

De ontdekking van deze ongewoon zware planeet rond een relatief lichte ster heeft geleid tot een herziening van de natuurkundige theorieën. Volgens de huidige modellen zou een dergelijke zware planeet niet moeten kunnen bestaan ​​rond een lichte ster, aangezien er simpelweg niet genoeg materie zou moeten zijn om zo'n planeet te vormen. Daarom moeten natuurkundigen nu terug naar de tekentafel en gaan nadenken over hoe dit mogelijk is en wat dit betekent voor onze kennis van de vorming van planeten en sterren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.