Ons zonnestelsel: Groter en mysterieuzer dan we dachten?

MMatthijs 14 oktober 2023 20:21

Een internationaal onderzoeksteam denkt op de rand van ons zonnestelsel nieuw terrein te hebben ontdekt. Met behulp van machine learning hebben ze 12 nieuwe objecten geïdentificeerd, waardoor ons zonnestelsel mogelijk groter is dan eerst aangenomen.

Ons zonnestelsel reikt ver

Het zonnestelsel is veel groter dan we soms denken. De invloed van de zon reikt verder dan Neptunus, onze verste planeet. De afstand van de zon tot Neptunus is ongeveer 30 Astronomische Eenheid (AE) - een maat waarbij 1 AE gelijk is aan de gemiddelde afstand tussen de zon en de aarde. Dit wijst erop dat objecten zoals Pluto, die zich op een afstand van 39 AE bevinden, nog steeds in ons zonnestelsel liggen.

Nieuwe objecten gevonden

Een team van astronomen, geleid door het Canadese Herzberg Astronomy and Astrophysics Research Centre, heeft mogelijk een grote ontdekking gedaan. Ze hebben twaalf nieuwe objecten gevonden die verder liggen dan de Kuipergordel - de ring van ijzige objecten die zich bevindt aan de rand van ons zonnestelsel. Deze ontdekking suggereert dat ons zonnestelsel mogelijk veel groter is dan we eerder dachten.

Het identificeren van verre objecten in de ruimte is een uitdaging vanwege de duisternis. Daarom gebruiken wetenschappers een techniek genaamd 'shift-stacking'. Dit proces houdt in dat telescopen meerdere foto's maken van hetzelfde object op verschillende tijdstippen. Deze foto's worden vervolgens over elkaar gelegd om de zichtbaarheid van het object te verbeteren. Deze techniek is met name effectief wanneer de baan van het object bekend is.

AI versnelt ruimteonderzoek

Een cruciale rol bij deze ontdekking speelde kunstmatige intelligentie (AI). De onderzoekers trainden een neuraal netwerk met kunstmatige objecten om de beeldgegevens te sorteren. Het vinden van objecten met deze methode is een langdurig proces en kost veel mankracht. Maar de AI was in staat om in slechts zes uur tijd twaalf nieuwe objecten te identificeren. Zonder AI zou dit proces weken hebben geduurd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.