Ontdek de hemel van september: Planeten, een supernova en meer

SSara 1 september 2023 17:52

September belooft weer een prachtige maand te worden voor liefhebbers van astronomie. Van zichtbare planeten tot potentieel zichtbare supernova's, hier is wat je deze maand kunt verwachten aan de nachtelijke hemel.

Planeten en sterrenbeelden in overvloed

De hemel in september is rijkelijk bezaaid met planeten. Met een beetje geluk kun je bijna alle planeten uit ons zonnestelsel zien die met het blote oog te herkennen zijn. Pak je kans om een donkere plek op te zoeken en geniet van het ongelooflijke uitzicht. Bovendien komen ook een aantal sterrenbeelden mooi tot uiting, zoals Zwaan, Arend, Lier en Boötes.

Met het begin van september begint ook de meteorologische herfst. Dit is een vaste periode die klimatologen helpt bij het vergelijken van data. Het is echter slechts één van de drie manieren om het begin van een nieuw seizoen aan te duiden. Veel mensen verwijzen naar de astronomische datum, die wordt bepaald door de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Dit jaar begint de herfst astronomisch gezien op 23 september, om 8.50 uur. Ten slotte is er nog de kalenderdatum, waarbij de herfst loopt van 21 september tot 21 december.

Maan en Venus in unieke samenstand

Op 12 september kunnen we een bijzonder schouwspel verwachten: een prachtige samenstand van de maan en Venus. Dit belooft een spectaculair zicht te zijn, aangezien deze twee de helderste hemellichamen zijn na de zon. Bereid je voor om de maan te zien als een smalle sikkel.

Supernova mogelijk zichtbaar met blote oog

Dit jaar heeft ook potentieel spectaculair nieuws voor liefhebbers van astronomie: in mei is er een supernova ontdekt in Messier object 101 (M101). Momenteel is deze supernova alleen zichtbaar met een goede telescoop, maar astronomen denken dat het lichtpuntje in de loop van september ook zichtbaar kan worden met een goede verrekijker of zelfs het blote oog.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.