
In Peru hebben paleontologen mogelijk het zwaarste dier dat ooit op aarde heeft geleefd ontdekt. Het gaat om de resten van een walvisachtig zeedier dat zo'n 340 ton kon wegen, aanzienlijk zwaarder dan de huidige blauwe vinvis.
Fossiel mogelijk zwaarste dier ooit
In de onherbergzame woestijnen van Peru hebben wetenschappers een fossiel ontdekt dat wel eens van het zwaarste dier ooit op aarde zou kunnen zijn. Ze hebben delen van een gigantisch skelet ontdekt dat volgens hen behoorde tot een walvisachtig dier dat maar liefst 340 ton kon wegen. Dat is bijna net zoveel als een lege Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.
Walvisevolutie in nieuw licht
De wetenschappers achter de ontdekking beweren dat de vondst van 'Perucetus colossus' ons dwingt om de evolutie van walvissen in een nieuw licht te zien. Het feit dat dit oeroude beest zoveel groter was dan de walvissen van vandaag de dag, roept vragen op over hoe en waarom walvissen in de loop van miljoenen jaren kleiner zijn geworden.
Volgens Klaas Post, een Nederlandse onderzoeker betrokken bij het project, zijn de zware botten van het dier een aanwijzing dat 'Perucetus colossus' waarschijnlijk in ondiep water dicht bij de zeebodem leefde. Dit is een significant verschil met de levensstijl van moderne walvissen, die voornamelijk in de open oceaan leven.
Meer opgravingen nodig voor definitieve conclusies
Ondanks de indrukwekkende ontdekking, is er nog veel werk aan de winkel. Cruciale delen van het skelet, zoals de schedel, zijn nog niet gevonden. Voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken over het gewicht en de levensstijl van 'Perucetus colossus', moeten er dus meer delen van het fossiel worden opgegraven.