Ontdekking van een gigantische vulkaan op Mars kan wijzen op mogelijk vroeger leven

SSara 15 maart 2024 07:02

Wetenschappers hebben een gigantische vulkaan ontdekt op Mars, die mogelijk vroeger leven heeft gehuisvest. De vulkaan, omringd door gletsjerijs, heeft onderzoekers aan het denken gezet over de combinatie van warmte en water als mogelijk levensondersteunende factoren op de rode planeet.

Gigantische vulkaan op Mars kan wijzen op mogelijk vroeger leven

De ontdekking van een enorme vulkaan op Mars, voorlopig 'Noctis vulkaan' genoemd, heeft de wetenschappelijke gemeenschap opgeschud. Wat deze ontdekking bijzonder maakt, is het feit dat er veel gletsjerijs in de omgeving is gevonden. Dit suggereert dat de combinatie van vulkanische warmte en gletsjerwater hier vroeger mogelijk leven zou hebben kunnen ondersteunen. Deze theorie wordt verder ondersteund door de vondst van een grote hoeveelheid gehydrateerde mineralen en resten van een oude gletsjer in hetzelfde gebied.

'Wortelloze kegels' wijzen op mogelijke ondergrondse gletsjer

Verder onderzoek in de omgeving van de vulkaan heeft een veld vol 'wortelloze kegels' aan het licht gebracht. Deze kegels zijn meestal het resultaat van stoom die explosief naar boven komt wanneer een dunne laag vulkanisch materiaal in contact komt met water of een ijsachtig oppervlak. Vorig jaar werd een ijsachtig oppervlak ontdekt in hetzelfde gebied, wat het bewijs van deze theorie verder versterkt. Deze bevindingen hebben wetenschappers ertoe aangezet te suggereren dat er misschien een enorme gletsjer onder het oppervlak aanwezig is.

Het onderzoek naar de vulkaan en de omringende omgeving is uitgevoerd met behulp van ruimtefoto's, 3D-modellen en een topografische kaart die is ontwikkeld met gegevens van NASA's Mars Global Surveyor. Deze gegevens zijn verder gecombineerd met scherpe foto's van de Mars Reconnaissance Orbiter en Mars Express. Door deze foto's en modellen aandachtig te bestuderen, waren de wetenschappers in staat om tot de huidige conclusies te komen.

Astrobiologisch onderzoek profiteert van gletsjer-vulkaan combinatie

De ontdekking van een gletsjer en een vulkaan in hetzelfde gebied is bijzonder significant voor astrobiologisch onderzoek. Volgens de wetenschappers maakt het de mogelijkheid van het bestaan van buitenaards leven waarschijnlijker. Bovendien is het gletsjerijs nog steeds intact, wat maakt het gebied extra aantrekkelijk voor toekomstig onderzoek door mensen of robots op Mars.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.