
Astronomen hebben een nieuw type kosmische explosie ontdekt, die een helderheid heeft vergelijkbaar met honderden miljarden zonnen. Deze explosie, die korter duurt dan de meeste supernovae, heeft unieke eigenschappen die wetenschappers verbazen.
ATLAS-netwerk ontdekt unieke explosie
Dankzij het ATLAS-netwerk, dat bestaat uit robotische telescopen in Hawaii, Chili en Zuid-Afrika, hebben astronomen een ongewone explosie opgemerkt. Deze explosie, die veel helderder was dan de meeste supernovae, viel op door zijn snelle afname in helderheid. In vergelijking met een typische supernova, die binnen een maand ongeveer de helft van zijn helderheid verliest, nam de helderheid van deze explosie in dezelfde tijdsperiode met meer dan 99 procent af.
Bevestiging van een nieuwe klasse kosmische explosies
Na het ontdekken van de opmerkelijke explosie, besloten onderzoeker Nicholl en zijn collega's hun bevindingen te bevestigen door datasets van het Robotic Optical Transient Search Experiment (ROTSE) en de Zwicky Transient Facility (ZTF) te onderzoeken. Hierin vonden ze nog twee explosies met vergelijkbare eigenschappen, wat bevestigt dat de ontdekte explosie niet een op zichzelf staande gebeurtenis was, maar deel uitmaakt van een nieuwe klasse kosmische explosies.
Het blijft een raadsel hoe deze kosmische explosies ontstaan. Een theorie is dat de explosie het resultaat is van de vernietiging van een ster door een middelzwaar zwart gat. In dit scenario zou de extreme helderheid van de explosie te verklaren zijn door het stellaire materiaal dat kort voor het in het zwarte gat viel, enorm wordt verhit. De korte duur van de helderheid zou vervolgens te wijten zijn aan het feit dat de ster zeer dicht bij het zwarte gat werd vernietigd, waardoor de materialen snel door het zwarte gat werden geconsumeerd.
Explosies van dit nieuwe type, die de onderzoekers voorlopig aanduiden als Luminous Fast Coolers (LFC's), zijn extreem zeldzaam. Voor elke 100.000 supernova-explosies verwachten onderzoekers slechts één LFC. Bovendien neemt de helderheid van deze explosies zeer snel af, waardoor ze moeilijk op te sporen zijn.
Toekomstige observaties met het Vera C. Rubin Observatory
Ondanks de zeldzaamheid van LFC's, is er hoop dat we deze in de toekomst vaker gaan waarnemen. Met het nieuwe Vera C. Rubin Observatory in Chili, dat beschikt over een enorme spiegel en de gehele zuidelijke hemel gaat afspeuren, zal men veel dieper in het universum kunnen kijken dan huidige telescopen. Hierdoor zal de zoektocht naar deze explosies in een veel groter deel van de ruimte kunnen plaatsvinden.