Ontdekkingen van de week: Van Nobelprijswinnaar tot ruimtetelescoop

SSara 14 oktober 2023 13:16

Neem een kijkje naar de boeiende ontwikkelingen van deze week in de wereld van wetenschap en technologie. Van de winnaar van de Nobelprijs voor Economie tot de nieuwste vondsten van ruimtetelescoop Gaia, hier is het beste wetenschapsnieuws van de week.

Nobelprijs voor economie naar Claudia Goldin

Deze week werd bekend dat de Nobelprijs voor Economie naar Claudia Goldin gaat, een Amerikaanse arbeidsmarkteconoom en historica van de Universiteit van Harvard. Goldin wordt erkend voor haar belangrijke onderzoek naar de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de bestaande loonkloof. Haar werk heeft een grote invloed gehad op het economisch denken en beleid rond gendergelijkheid.

Yamaha's AI-gestuurde motor van de toekomst

In de wereld van de motorfietsen staat een grote revolutie op stapel, als het aan Yamaha ligt. Het Japanse bedrijf werkt aan de Motoroid 2, een AI-aangedreven motor die de toekomst van het vervoer zou kunnen veranderen. Deze elektrische motorfiets belooft een nieuwe stap te zijn in de evolutie van persoonlijk vervoer, waarbij technologie en mobiliteit naadloos geïntegreerd worden.

Dit jaar heeft de Wildlife Photographer of the Year-competitie, georganiseerd door het Natural History Museum in Londen, de Franse onderwaterfotograaf en mariene bioloog Laurent Ballesta uitgeroepen tot winnaar. Ballesta's winnende inzending was een bijna sprookjesachtig beeld van een degenkrab die vergezeld wordt door een trio gouden makrelen. De foto belicht niet alleen de schoonheid van de natuur, maar ook de uitdagingen waarmee de degenkrab, een diersoort die al meer dan 100 miljoen jaar bestaat, wordt geconfronteerd.

Gaia telescoop onthult nieuwe Melkweg-bevindingen

De ruimtetelescoop Gaia van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) blijft indrukwekkende ontdekkingen doen. Gaia, die eind 2013 werd gelanceerd om alle sterren en planeten van de Melkweg in kaart te brengen, heeft een aantal nieuwe tussentijdse resultaten gepresenteerd. Deze nieuwe bevindingen helpen wetenschappers om een beter begrip te krijgen van ons sterrenstelsel en zijn plaats in het universum.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.