
De James Webb-ruimtetelescoop zou sterren kunnen hebben ontdekt die worden aangedreven door donkere materie, in plaats van kernfusie. De ontdekking van deze 'donkere sterren' kan drie grote kosmische mysteries mogelijk ophelderen.
Donkere sterren: aangedreven door donkere materie
In tegenstelling tot gewone sterren, die ontstaan door de ineenstorting van stof- en gaswolken en aangedreven worden door kernfusie, zouden deze vermeende 'donkere sterren' gevormd zijn uit wolken rijk aan donkere materie. Kernfusie zou in deze sterren niet nodig zijn om implosie te voorkomen. Verschillende hypothetische soorten donkere materie zouden namelijk bij botsing in een energievlaag uiteenspatten, een proces dat krachtig genoeg is om een superzware ster in stand te houden.
Mogelijke donkere sterren gevonden
Kosmoloog Katherine Freese en haar team analyseerden meetgegevens van enkele van de meest afgelegen objecten die de James Webb-ruimtetelescoop heeft waargenomen. Ze identificeerden drie objecten (JADES-GS-z13-0, JADES-GS-z12-0 en JADES-GS-z11-0) die mogelijk superzware donkere sterren zijn. Tot nu toe werd aangenomen dat dit sterrenstelsels waren, maar de ontdekking van meer verre sterrenstelsels dan verwacht werpt vraagtekens op bij ons huidige kosmologische model. Als deze objecten in werkelijkheid donkere sterren zijn, dan kan dit model mogelijk herzien worden.
Donkere sterren: een sprong voorwaarts in ons begrip van donkere materie
Als deze objecten inderdaad donkere sterren blijken te zijn, dan zou dat een grote stap voorwaarts zijn in ons begrip van donkere materie. Volgens kosmoloog Pearl Sandick van de Universiteit van Utah zou het waarnemen van een donkere ster een ongelooflijke bevestiging zijn dat donkere materie behalve door de zwaartekracht ook door andere krachten wordt beïnvloed. Dit zou ook een heel nieuw en interessant beeld opleveren over de vorming van de eerste sterren in het universum.
Een donkere ster verliest zijn brandstofbron zodra hij uit het gebied drijft waar hij is ontstaan en implodeert dan tot een zwart gat. Omdat donkere sterren in theorie veel groter kunnen worden dan gewone sterren, zouden de resulterende zwarte gaten ook enorm groot kunnen zijn. Dit zou kunnen ophelderen hoe superzware zwarte gaten in het vroege heelal zijn ontstaan.