Onthuld: Verborgen lagen diep onder het maanoppervlak

MMatthijs 1 september 2023 18:42

Een internationaal team van astronomen heeft nieuwe gegevens van de Chinese Chang'e 4-missie gebruikt om verborgen lagen diep onder het maanoppervlak te ontdekken, die mogelijk wijzen op oude basaltuitbarstingen.

Inzet van Chang'e 4-missie en Yutu 2 rover

Een team van Amerikaanse, Britse en Chinese astronomen heeft gegevens geanalyseerd van de Chinese Chang'e 4-missie en de Yutu 2 rover. De Yutu 2, aangedreven door zonne-energie, is sinds 2019 actief aan het verkennen van de Von Kármán-krater op het zuidelijk halfrond van de maan. Het voertuig zendt radiogolven uit naar de maanbodem en analyseert hoe deze teruggekaatst worden. Op deze manier kunnen de wetenschappers een dwarsdoorsnede van de bodem maken en verschillen tussen diverse materialen identificeren.

Ontdekking van onbekende lagen onder maanoppervlak

Bij het onderzoeken van de bovenste 300 meter van de maanbodem, hebben de astronomen een aantal onbekende lagen ontdekt. Deze lagen, variërend in dikte van 20 tot meer dan 70 meter, beginnen op een diepte van ongeveer 90 meter onder het oppervlak. Volgens de onderzoekers wijzen deze lagen waarschijnlijk op een serie van basaltuitbarstingen die miljarden jaren geleden plaatsvonden. Ten minste drie van deze lagen zouden bestaan uit het vulkanische gesteente basalt.

De ontdekking van deze verborgen lagen is een van de vele recente ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan ons begrip van wat er zich onder de stoffige toplaag van de maan bevindt. Zo kondigden astronomen eerder al de ontdekking aan van een 3,5 miljard jaar oude klomp gestold magma onder het maanoppervlak, afkomstig van een type vulkaan dat nooit eerder op onze maan is aangetroffen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.