Onthulling van de mysteries van de gigantische stervormige duin Lala Lallia in Marokko

MMatthijs 4 maart 2024 19:16

Wetenschappelijk onderzoek werpt nieuw licht op de vorming en ontwikkeling van de gigantische stervormige duin Lala Lallia in Marokko. Deze duin, een van de grootste ter wereld en een populaire toeristische attractie, heeft ongeveer 900 jaar nodig gehad om zijn huidige vorm te bereiken en beweegt zich langzaam westwaarts door de woestijn.

De vorming en verplaatsing van Lala Lallia

Lala Lallia, ook bekend als 'hoogste heilige punt' in de lokale Berbertaal, is een stervormige duin in het oosten van Marokko bij Erg Chebbi. Deze duin heeft een fascinerende geschiedenis en ontwikkeling. Het heeft ongeveer 900 jaar geduurd om zijn huidige vorm te bereiken en beweegt zich langzaam westwaarts door de woestijn.

Stervormige duinen zijn niet alleen fascinerend voor wetenschappers, maar zijn ook grote toeristische attracties. Ze maken deel uit van georganiseerde rondreizen in verschillende landen, waaronder Namibië en Marokko, en worden vaak de wonderen van onze woestijnen genoemd. Ze zien eruit als enorme sterren van bovenaf, met hun zandformaties die uitwaaieren als de armen van een zeester.

Onderzoeksmethoden voor de studie van Lala Lallia

Wetenschappers hebben geavanceerde technologie gebruikt, waaronder radar-apparatuur en lichttechnologie, om de structuur en geschiedenis van Lala Lallia te onderzoeken. Deze technologieën hebben hen in staat gesteld om de ondergrond te scannen en te bepalen hoe lang zandkorrels aan zonlicht zijn blootgesteld. Het blijkt dat de duin ongeveer 5,5 miljoen ton zand bevat.

Leeftijd en vormingsproces van Lala Lallia

De basis van Lala Lallia is ongeveer 13.000 jaar oud, maar het bovenste gedeelte van de duin, dat ongeveer 900 jaar geleden begon te vormen, is verrassend jong. Dit geeft aan dat de duin zich in verschillende fasen en over lange perioden heeft gevormd, mogelijk beïnvloed door veranderingen in klimaat en begroeiing.

De voortdurende ontwikkeling van Lala Lallia wordt mede gedreven door de woestijnwind, die elk jaar naar schatting 6.400 ton zand aan de duin toevoegt. Deze windpatronen zijn ook verantwoordelijk voor de westwaartse verplaatsing van de duin, die zich volgens het onderzoek met een snelheid van een halve meter per jaar verplaatst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.