Ontwikkelaars van mRNA-coronavaccin bekroond met Nobelprijs voor Geneeskunde

SSara 2 oktober 2023 12:37

Katalin Karikó en Drew Weissman, de ontwikkelaars van het mRNA-vaccin tegen het coronavirus, hebben de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Naast de erkenning van hun baanbrekend werk, ontvangen ze ook een geldbedrag van 950.000 euro.

Nobelprijs voor ontwikkelaars mRNA-vaccin

Katalin Karikó en Drew Weissman zijn de trotse winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde 2023. Zij zijn de ontwikkelaars van het mRNA-vaccin, dat een cruciale rol heeft gespeeld in de strijd tegen het coronavirus wereldwijd. Door hun baanbrekende werk hebben ze een ongekende snelheid in de vaccinontwikkeling mogelijk gemaakt.

Erkenning en beloning voor baanbrekend werk

In erkenning van hun baanbrekende werk krijgen Karikó en Weissman niet alleen de Nobelprijs, maar ook een geldbedrag van 950.000 euro, een medaille en een diploma. Dit geld en deze eer benadrukken de enorme bijdrage die ze hebben geleverd aan de snelle ontwikkeling van vaccins tijdens een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in de moderne tijd.

Hoe werken mRNA-vaccins?

mRNA-vaccins, zoals die ontwikkeld door Karikó en Weissman, werken door je immuunsysteem te trainen met een klein, onschadelijk stukje van het coronavirus. Dit stukje zit niet in het vaccin zelf, maar het recept om het te maken wél. Na het krijgen van de injectie maakt je lichaam dit stukje zelf aan, waardoor je immuunsysteem leert het virus te herkennen en te bestrijden.

Het is traditie dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde als eerste wordt aangekondigd. De komende dagen zullen de winnaars in andere categorieën, zoals Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie, ook bekend worden gemaakt. Dit illustreert het belang en de prestige van de Nobelprijzen in verschillende wetenschappelijke en culturele velden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.