
Een recente studie toont aan dat de zon gammastraling met een ongekende energie uitstraalt. De intensiteit van deze straling gaat verder dan de huidige theoretische zonnemodellen kunnen verklaren, waardoor wetenschappers voor een raadsel staan.
Zon straalt onverklaarbare gammastraling uit
In een verrassende ontdekking blijkt de zon gammastraling met een energie-intensiteit uit te zenden dat voorbij de huidige theoretische modellen gaat. Dit ogenschijnlijk onverklaarbare fenomeen stelt wetenschappers voor een uitdaging om te begrijpen waar deze geconcentreerde dosis gammastraling vandaan komt en wat het betekent voor onze kennis van de zon.
Kosmische straling genereert gammastraling
Veel van de gammastraling van de zon komt voort uit kosmische straling - geladen deeltjes die met ongelooflijke snelheden door de ruimte reizen. Wanneer deze kosmische straling de zon raakt, kunnen de magneetvelden van de zon de straling afbuigen en naar de aarde sturen. Bij deze interactie komt gammastraling vrij, een fenomeen dat in toenemende mate onder de aandacht van wetenschappers komt.
Hoogenergetische straling bereikt de zon
Het blijft een raadsel hoe licht met zoveel energie kan ontstaan, vooral omdat theoretisch gezien het magneetveld van de zon hoogenergetische kosmische straling volledig zou moeten afstoten. Deze straling zou dus niet in contact mogen komen met de atmosfeer van de zon en geen gammastraling mogen produceren. Toch lijkt het erop dat een deel van deze straling de zon bereikt, een waarneming die niet overeenkomt met onze huidige kennis.
Er zijn een aantal exotische theorieën over hoe deze hoogenergetische straling kan ontstaan. Eén hiervan suggereert dat donkere materie die in de zon gevangen zit, kan annihileren en vervolgens deeltjes kan produceren die worden uitgezonden in de vorm van gammastraling. Maar deze theorieën blijven, tot op heden, slechts speculaties.