Onverwachte ontdekking: dwergsterrenstelsel dat onze kennis tart, ontdekt

MMatthijs 3 februari 2024 13:46

Een onverwachte vondst door astronomen zet onze huidige kennis van sterrenstelsels op losse schroeven. Een per toeval ontdekt dwergsterrenstelsel, dat kleiner en geïsoleerder is dan gedacht mogelijk was, roept vragen op over onze begrip van het heelal.

Ontdekking van onverwacht dwergsterrenstelsel

Bij toeval stuitten een team van sterrenkundigen op een sterrenstelsel dat volgens hen niet hoort te bestaan. Dit sterrenstelsel, dat ze de naam PEARLSDG gaven, is zo klein en geïsoleerd dat het onze huidige kennis van sterrenstelsels op zijn kop zet. Het bestaan van zo'n klein, geïsoleerd sterrenstelsel roept veel vragen op die astronomen nog niet kunnen beantwoorden.

Eigenschappen van het ontdekte dwergsterrenstelsel

Dwergsterrenstelsels, zoals PEARLSDG, bevatten relatief weinig sterren - minder dan 100 miljoen. Maar PEARLSDG is zelfs voor een dwergsterrenstelsel opmerkelijk klein en dof. Dit wijst erop dat het waarschijnlijk een erg oud sterrenstelsel is. De geringe helderheid en grootte van dit sterrenstelsel maken het moeilijk te detecteren, zelfs met krachtige telescopen.

Isolatie en afwezigheid van stervorming

Een andere ongewone eigenschap van PEARLSDG is dat het zich niet in de buurt van andere sterrenstelsels bevindt en geen nieuwe sterren aanmaakt. Dit is uitzonderlijk, omdat zelfs de kleinste sterrenstelsels meestal nieuwe sterren produceren. Dit draagt ​​bij aan het mysterie rond het bestaan en de levensduur van dit sterrenstelsel.

Bijzonder aan deze ontdekking was dat de James Webb-telescoop niet eens precies gericht was op het gebied waar PEARLSDG werd ontdekt. Dit maakt de vondst nog opmerkelijker en bewijst opnieuw de waarde en mogelijkheden van deze geavanceerde telescoop.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.