Opgeschrikt door een onverwachte groei! Onderzoek wijst zeevulkaan aan als boosdoener voor groter ozongat.

MMatthijs 5 oktober 2023 17:27

Een verrassende groei in het gat van de ozonlaag boven de Zuidpool heeft wetenschappers aan het denken gezet. De vermoedelijke hoofdverdachte blijkt een zeevulkaan te zijn. Hoewel dit zorgwekkend klinkt, is er volgens experts geen reden tot paniek.

Groei ozongat niet zorgwekkend

Het lijkt erop dat het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool een ongebruikelijke groei doormaakt. Klimaatwetenschapper Jos de Laat van het KNMI beschrijft de waarden als 'dicht tegen de meest extreme waarden aan' die ooit zijn geregistreerd. Echter, er is geen reden tot al te veel bezorgdheid. Dit fenomeen is tijdelijk en zal naar verwachting binnen vijf tot zeven jaar weer verdwijnen. Het is absoluut fascinerend, maar niet iets dat ons 's nachts wakker zou moeten houden.

Zeevulkaan vermoedelijke veroorzaker

De vermoedelijke boosdoener van de onverwachte groei van het ozongat is de zeevulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Deze vulkaan is begin vorig jaar uitgebarsten en heeft enorme hoeveelheden waterdamp hoog de atmosfeer in geblazen. Daar vallen de watermoleculen uiteen, waardoor er gemakkelijk reagerende stoffen ontstaan die de ozonlaag afbreken.

Hoewel de ozonlaag ons beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon, hoeven we ons volgens experts geen zorgen te maken over extra gevallen van huidkanker of staar ten gevolge van de huidige ozonafname. Dit effect is te tijdelijk en te klein om dergelijke gevolgen te kunnen hebben.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het herstel van het gat in de ozonlaag wordt gezien als een groot succes van het internationale milieubeleid. Dankzij de afspraken die in 1989 zijn gemaakt om drijfgassen uit spuitbussen en cfk's uit koelinstallaties te verbannen, hebben we miljoenen gevallen van huidkanker en staar kunnen voorkomen. Volgens recente rapporten zal de ozonlaag boven Antarctica rond 2050 weer hersteld zijn.

Langzaam herstel door ozonafbrekende stoffen

Het herstel van het ozongat verloopt langzaam door de talloze ozonafbrekende stoffen die nog steeds in de hogere lagen van onze atmosfeer te vinden zijn. Dit assortiment aan stoffen, omschreven door De Laat als een 'hele dierentuin', blijft er lang hangen. Sommige zijn zelfs hardnekkiger dan andere en kunnen tot wel een eeuw in onze atmosfeer blijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.