Opwarming van de aarde kleurt onze oceanen groener

SSara 18 juli 2023 18:28

Nieuw onderzoek wijst uit dat de kleur van de oceanen verandert naarmate de aarde opwarmt. De oceaan wordt als geheel groener, een duidelijk teken dat het ecosysteem verandert.

Kleurverandering oceanen gelinkt aan klimaatopwarming

Volgens recent onderzoek veranderen de oceanen werkelijk van kleur, en dit effect is duidelijk zichtbaar op satellietbeelden. Deze kleurverandering is direct verbonden aan de opwarming van de aarde. Hierdoor neemt de hoeveelheid chlorofyl en levende organismen zoals fytoplankton en algen in het water toe, wat op zijn beurt de kleur beïnvloedt.

Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van het oceaanoppervlak - namelijk 56% - een duidelijke kleurverandering ondergaat. Dit effect is met name sterk aanwezig dichtbij de evenaar. Daar zijn de seizoensinvloeden kleiner, waardoor er minder natuurlijke kleurschommelingen zijn en de veranderingen gemakkelijker waar te nemen zijn.

Kleurverandering wijst op veranderingen in oceaanecosysteem

De kleurverandering van de oceanen is een duidelijke aanwijzing dat het ecosysteem verandert. De kleur van de oceaan weerspiegelt namelijk de organismen en materialen die zich in het water bevinden. Hoewel nog niet exact duidelijk is hoe het ecosysteem precies verandert, is het evident dat er grote veranderingen gaande zijn.

Kleurverandering oceanen nauw verbonden met klimaatopwarming

Het onderzoek toont duidelijk aan dat er een sterk verband bestaat tussen de kleurverandering van de oceanen en de opwarming van de aarde. De resultaten van het onderzoek sluiten nauw aan bij de voorspellingen van een theoretisch model dat de kleur van de oceanen berekent met en zonder klimaatopwarming.

Ondanks de significante veranderingen in de kleur van de oceanen, zijn deze veranderingen te subtiel om met het blote oog waar te nemen. Voor het menselijke oog blijven de meeste oceanen er blauw uitzien, terwijl de werkelijke kleur veel subtieler en gevarieerder is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.