Oud-bekende ster onthult zich als gigantische magneet

MMatthijs 19 augustus 2023 15:31

Astronomen onthullen dat een al lang bekende ster de voorloper is van een extreem magnetische neutronenster, ook wel een magnetar genoemd. Deze onthulling belicht de mysterieuze wereld van deze magneetsterren en vormt een cruciaal stukje in het begrijpen van ons universum.

Ontdekking van een nieuwe ster

Astronomen hebben de ontdekking gedaan van een ster die de voorloper is van een magnetar, een extreem magnetische neutronenster. Deze ontdekking is gedaan door sterrenkijkers die al jaren gefascineerd zijn door dit unieke soort ster. De ster, die eerder onopgemerkt bleef door zijn ongebruikelijke gedrag, is nu geïdentificeerd als een cruciaal stukje van de puzzel in ons begrip van het universum.

Het mysterie van magneetsterren

Magneetsterren zijn fascinerende objecten in ons Melkwegstelsel. Deze sterren, die ontstaan als resultaat van een supernova, zijn zeer compact en hebben ultrasterke magnetische velden. Ze zijn zo zwaar dat alleen zwarte gaten nog zwaarder zijn. Hun magnetische eigenschappen zijn zo sterk dat het niet veilig zou zijn om ze van dichtbij te benaderen.

Deze recente ontdekking is een direct gevolg van de volharding en vastberadenheid van astronoom Tomer Shenar uit Amsterdam. Hij merkte op dat een al bekende ster ongewoon gedrag vertoonde en besloot dit verder te onderzoeken. Zijn onderzoek leidde tot de onthulling dat de ster magnetisch was en uiteindelijk zal evolueren tot een magnetar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.