
De Nederlands-Scandinavische startup Paebbl heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld die CO2 met behulp van versnelde mineralisatie omzet in herbruikbaar steenpoeder, een grondstof die geschikt is voor het vervaardigen van diverse materialen zoals papier en beton.
Versnelde mineralisatie van CO2
Paebbl heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld die de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal kan versnellen. In plaats van eeuwen, zoals bij het natuurlijke proces, kan deze techniek het proces in slechts een uur voltooien. Deze versnelde methode van mineralisatie garandeert de permanente verwerking van CO2, terwijl tegelijkertijd een koolstof-negatief materiaal wordt gecreëerd.
Productie van koolstof-negatieve materialen
Paebbl's technologie is uniek in zijn focus op de hergebruik van opgevangen koolstof. Door deze koolstof te combineren met mineralen, tegen een minimaal energieverbruik, wordt een grondstof gecreëerd die onder andere kan worden gebruikt om papier en beton te produceren. Deze materialen zijn koolstof-negatief, wat betekent dat ze meer CO2 opnemen dan ze uitstoten.
Dankzij een recente investering van 8 miljoen euro heeft Paebbl de middelen om haar ambitie waar te maken: jaarlijks miljoenen tonnen CO2 omzetten in herbruikbaar steenpoeder. Deze investering wordt onder andere gebruikt om te werken aan een recept voor koolstof-negatief cement in de onderzoeksfaciliteit van Rotterdam.
Potentieel voor aanzienlijke CO2-reductie
Met een jaarlijkse wereldwijde consumptie van cement die bijdraagt aan ongeveer 8% van de totale CO2-uitstoot, biedt de oplossing van Paebbl een enorm potentieel voor koolstofbesparing. Door een deel van dit cement te vervangen door het koolstof-negatieve product van Paebbl, kan een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot worden gerealiseerd.