Parker Solar Probe verbreekt records met dichtste benadering van de zon ooit

MMatthijs 2 oktober 2023 01:12

De Parker Solar Probe heeft opnieuw geschiedenis geschreven door zich dichter bij de zon te begeven dan ooit tevoren. Een spannende zwaartekrachtsslinger van Venus hielp de sonde om een nadering van slechts 7,26 miljoen kilometer te bereiken, terwijl het ruimtevaartuig zelfs hoopt om de zon in de toekomst aan te raken.

Parker Solar Probe verbreekt afstandsrecord

De Parker Solar Probe blijft de grenzen verleggen in de ruimtewetenschap. Deze week heeft de sonde een nieuwe mijlpaal bereikt door dichter bij het oppervlak van de zon te komen dan enig ander ruimtevaartuig ooit heeft gedaan, met een verbazingwekkend nabije benadering van slechts 7,26 miljoen kilometer. Dit was tijdens de zeventiende scheervlucht van de sonde langs onze moederster.

Op 21 augustus kreeg de Parker Solar Probe een boost van Venus in een manoeuvre die bekend staat als een zwaartekrachtsslinger. Dit resulteerde in een duizelingwekkende snelheid van 635.266 kilometer per uur richting de zon, wat op zichzelf ook een nieuw record was voor het ruimtevaartuig. Het vermogen van de sonde om dergelijke hoge snelheden te bereiken is te danken aan haar ontwerp, dat ook de zorg voor haar eigen instrumenten tijdens deze scheervluchten omvat.

Overleefde de sonde de scheervlucht?

Hoewel de Parker Solar Probe ontworpen is om extreme omstandigheden te weerstaan, met inbegrip van de intense hitte van de zon, is het nog onbekend of de sonde de meest recente scheervlucht heeft overleefd. Het ruimtevaartuig is ingesteld om vandaag contact op te nemen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, die geduldig wacht op bevestiging van het succes van de missie.

De Parker Solar Probe heeft ambitieuze toekomstplannen. Het ruimtevaartuig hoopt in de toekomst zelfs de zon aan te raken. In december 2024 staat de ultieme scheervlucht op het programma, waarbij de sonde zich op een afstand van iets meer dan 6 miljoen kilometer van de fotosfeer van de zon bevindt. Dit zou een ongeëvenaarde prestatie in de ruimtewetenschap zijn.

De wetenschappelijke missie van de sonde

Naast het breken van records, heeft de Parker Solar Probe ook een diepere wetenschappelijke missie. Wetenschappers over de hele wereld hopen dat de sonde meer inzicht kan bieden in het gedrag en de eigenschappen van onze moederster. Belangrijke vragen over onder andere het ontstaan van de zonnewind, de magnetische velden op de zon en de mysterieuze hogere temperatuur van de corona van de zon vergeleken met het oppervlak, zijn vragen die de sonde mogelijk kan beantwoorden.

Belangrijke ontdekkingen door de sonde

De Parker Solar Probe heeft al heel wat bijgedragen aan onze kennis over de zon. De sonde heeft onder andere een stofvrije zone rond de zon ontdekt, en heeft foto's gemaakt van de donkere zijde van Venus, wat tot verschillende ontdekkingen heeft geleid. Deze bijdragen zijn nog maar het begin van wat dit verbazingwekkende ruimtevaartuig ons kan leren over het universum waarin we leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.