Planten en het mythe van bewustzijn: pseudowetenschap of ontdekte realiteit?

SSara 25 juli 2023 16:42

Er circuleren beweringen dat planten vooruit kunnen plannen, sociaal zijn en zelfs een vorm van bewustzijn hebben. Deze beweringen, deskundig ontmanteld door columnist Ronald Veldhuizen, lijken meer op pseudowetenschap dan op solide wetenschap.

Planten: sociaal en bewust?

Sommige mensen lijken te denken dat planten meer op mensen lijken dan we ooit zouden kunnen vermoeden. Volgens hen zijn planten in staat tot vooruitplannen, sociaal gedrag en hebben ze zelfs een vorm van bewustzijn. Deze beweringen, die door biologen en wetenschappers worden gedaan, klinken misschien bizar, maar er is een groeiende groep mensen die deze gedachte steunen.

Pseudowetenschap of solide wetenschap?

Hoewel het idee dat planten zelfbewustzijn hebben interessant is, zijn er serieuze twijfels over de wetenschappelijke validiteit van deze theorie. Columnist Ronald Veldhuizen stelt dat dergelijke beweringen eerder pseudowetenschap zijn dan feitelijke wetenschap. Het lijkt erop dat sommige plantbiologen het begrip 'intelligentie' en 'bewustzijn' oprekken om het op planten te kunnen toepassen. We moeten voorzichtig zijn om niet te snel conclusies te trekken op basis van onvoldoende bewijs.

Ontbreken van overtuigend bewijs

Het bewijs dat planten in staat zijn tot bewustzijn of intelligentie is op zijn best controversieel. Bijvoorbeeld, gedragsbioloog Monica Gagliano beweerde dat erwtenplantjes associaties konden maken, net zoals Pavlovs honden dat doen, maar haar studie kon niet worden herhaald door plantonderzoeker Kasey Markel. Dit suggereert dat er meer onderzoek nodig is voordat we met zekerheid kunnen zeggen dat planten dezelfde soort bewustzijn hebben als dieren.

Het is mogelijk dat sommige van de claims over plantbewustzijn voortkomen uit een verlangen van plantbiologen om hun studieobject meer erkenning te geven. We zijn vaak gefascineerd door de intelligentie van dieren, zoals olifanten of mieren, maar planten worden vaak over het hoofd gezien. Hoewel het begrijpelijk is dat plantbiologen hun onderwerp op de voorgrond willen plaatsen, mag dit niet leiden tot ongegronde claims.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.