Psyche-sonde onderneemt baanbrekende reis naar ijzerrijke planetoïde met Star Trek-waardige stuwraket

SSara 12 oktober 2023 12:13

De ruimtesonde Psyche zal een reis ondernemen naar de mysterieuze ijzerklomp, planetoïde Psyche. De missie biedt een unieke kans om een ongewone periode van onze kosmische geschiedenis te onderzoeken en test nieuwe technologieën, zoals een Hall-effect-stuwraket.

De unieke samenstelling van planetoïde Psyche

Nasa's aspiraties om planetoïde Psyche te verkennen, worden gedreven door haar unieke samenstelling. In tegenstelling tot reguliere rotsen zoals Bennu en Apophis, is Psyche grotendeels gemaakt van ijzer - ongeveer 30 tot 60 procent van haar totale massa. Dit maakt haar een fascinerende studie in een ander deel van onze kosmische geschiedenis. De verhouding van ijzer geeft aan dat Psyche is ontstaan in een later stadium van de kosmische tijdlijn, waardoor ze kan helpen ons begrip van onze eigen kosmische geschiedenis uit te breiden en te verdiepen.

De Psyche-sonde is uitgerust met verschillende instrumenten om de planetoïde van dichtbij te bestuderen. Een van de belangrijkste onderdelen van de missie is het onderzoeken van het mogelijke bestaan van magnetische velden op Psyche, wat een sterke indicatie zou zijn dat de planetoïde de kern is van een vernietigde protoplaneet. Bovendien zal de sonde de chemische samenstelling van de planetoïde bestuderen, waaronder de aanwezige mineralen, en de vorm en leeftijd van het oppervlak. De invloed van de zwaartekracht van de planetoïde op de sonde zal ook worden berekend, wat verder inzicht zal geven in de massa en rotatie van Psyche.

Nieuwe technologieën getest op de Psyche-missie

Naast het wetenschappelijke doel van de missie, test de Psyche-sonde ook nieuwe technologieën. Het eerste is een nieuw communicatiesysteem voor in de diepe ruimte dat laserlicht gebruikt in plaats van radiosignalen, wat scherpere beelden en snellere datatransmissie mogelijk maakt. Het tweede is een Hall-effect-stuwraket. Deze innovatieve motor zet de energie van zonnepanelen om in magnetische velden die geladen deeltjes uitstoten met een hoge snelheid. Dit zorgt voor een gestage versnelling van het ruimtevaartuig, die cruciaal is voor lange ruimtereizen. Beide technologieën zijn niet alleen van groot belang voor de Psyche-missie, maar hebben ook potentieel voor toekomstige ruimteverkenning.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.