Raadselachtige radiogolven uit de ruimte: de ontdekking van ongewone sterren

SSara 17 augustus 2023 14:17

Astronomen ontdekken twee mysterieuze sterren die om de twintig minuten radiogolven uitzenden, een verschijnsel dat niet eerder is waargenomen. Dit roept vragen op over hun aard en over de oorsprong van de uitgezonden radiogolven.

Nieuwe onbekende sterren zenden radiogolven uit

De recent ontdekte sterren in ons universum zijn van een soort die nog niet eerder is waargenomen. Ze lijken op neutronensterren, extreem dichte sterkernen die overblijven na een supernova-explosie, maar met een vreemde twist: ze zenden elke twintig minuten een lange puls van radiogolven uit. Dit rotatietempo is aanzienlijk langzamer dan van elke andere bekende neutronenster. Dit intrigerende fenomeen heeft wetenschappers in verbijstering achtergelaten en roept vragen op over de aard van deze sterren en de oorsprong van de radiogolven.

Hoewel deze nieuwe hemellichamen eigenschappen delen met neutronensterren, zijn er ook cruciale verschillen. Neutronensterren, die radiogolven uitstralen als een vuurtoren, hebben een magnetisch veld dat niet op één lijn ligt met hun rotatie-as. De nieuw ontdekte sterren vertonen dit gedrag ook, maar hun radiogolfpulsen en rotatietempo zijn anders dan alles wat astronomen eerder hebben gezien. Dit suggereert dat we hier te maken hebben met een nieuw type hemellichaam, wat voor opwinding en verwondering zorgt in de wetenschappelijke gemeenschap.

Zoeken naar de oorsprong van de radiogolven

In de loop van de tijd wordt een deel van de rotatie-energie van een ster omgezet in licht in de vorm van radiostraling, waardoor de ster langzamer gaat draaien. Echter, de nieuw ontdekte sterren vertonen niet voldoende verandering in rotatie om de energie van de uitgestraalde radiostraling te verklaren. Dit wijst erop dat er een andere factor achter deze radiogolven moet zitten. Wat deze factor is, blijft echter een raadsel, wat het onderzoek naar deze sterren nog spannender maakt.

De rol van technologie in de mysterieuze ontdekking

Een belangrijke factor in de ontdekking van deze mysterieuze sterren was het gebruik van een nieuw ontwikkeld algoritme. Dankzij deze technologische ontwikkeling konden de astronomen deze sterren identificeren en hun eigenaardige gedrag opmerken. Terwijl ze blijven zoeken naar antwoorden op de vragen die deze sterren oproepen, hopen de wetenschappers dat het algoritme hen zal helpen meer van zulke sterren te vinden. Deze ontdekking benadrukt niet alleen het belang van technologische innovatie in de astronomie maar ook de ongeëvenaarde opwinding van ruimteonderzoek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.