Ramkoers: De grootste ijsberg ter wereld bedreigt scheepvaartroutes

MMatthijs 8 december 2023 07:47

A23a, de grootste ijsberg ter wereld, heeft zich losgemaakt van de Antarctische ijsplaat en drijft mogelijk richting drukke scheepvaartroutes nabij Zuid-Afrika. Deze beweging kan niet alleen de scheepvaart verstoren, maar wordt ook gezien als een teken van klimaatverandering.

De grootste ijsberg is op drift

Na 35 jaar inactief te zijn geweest, is A23a, de grootste ijsberg ter wereld, weer in beweging. De ijsberg verplaatst zich met een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur in noordelijke richting. Hoewel het afbreken van de ijsberg in 1986 als een natuurlijk fenomeen werd gezien, wordt het nu als een gevolg van het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel beschouwd.

Met een omvang van meer dan 4.000 vierkante kilometer, wat overeenkomt met drie keer de grootte van New York, is A23a geen lichtgewicht. De ijsberg, met een geschat gewicht van meer dan 1.000 miljard ton, drijft rustig richting de Zuid-Afrikaanse kust. Dit is een belangrijk knooppunt voor veel commerciële scheepvaartroutes, wat potentieel tot aanzienlijke verstoringen kan leiden.

A23a: een wake-up call voor klimaatverandering

Wetenschappers maken zich zorgen over de mogelijke impact van A23a op scheepvaartroutes, maar ook over wat het betekent voor het klimaat. Volgens Gail Whiteman, professor duurzaamheid aan de Universiteit van Exeter, is het losbreken van A23a een fysieke herinnering dat wat er in de polen gebeurt, niet beperkt blijft tot die regio. De afname van het ijs op Antarctica, met een groei die minder sterk is in de koudere maanden, wordt gezien als een teken van destabilisatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.