Recordbrekende ontdekking: Astronomen vinden meest afgelegen zwarte gat ooit

MMatthijs 11 november 2023 07:02

Astronomen hebben, met behulp van NASA's James Webb-telescoop en het Chandra X-ray Observatory, het verste zwarte gat ooit ontdekt. Deze ontdekking kan ons inzicht geven in het ontstaan van de eerste zwarte gaten in het jonge universum.

Ontdekking van het verste zwarte gat

De recente ontdekking van NASA heeft de wetenschappelijke gemeenschap verbaasd. Met de James Webb-telescoop en het Chandra X-ray Observatory is het verste zwarte gat ooit ontdekt. Deze ruimtelijke reus, geschat op een gewicht van 10 tot 100 miljoen keer onze eigen zon, bevindt zich in het sterrenstelsel UHZ-1, ongeveer 13,2 miljard lichtjaar afstand van ons.

Implicaties voor het debat over zwarte gaten

Deze ontdekking kan cruciaal zijn om de vroege vorming van zwarte gaten in het universum te begrijpen. Het heeft al lang een punt van discussie en debat onder astronomen geweest. De aanwijzing dat dit zwarte gat al gigantisch was toen het werd gevormd, suggereert dat sommige theorieën over hun ontstaan misschien uitgesloten kunnen worden.

Het pas ontdekte zwarte gat was waarschijnlijk al gigantisch toen het werd gevormd, waarschijnlijk door het instorten van een immense gaswolk. Dit ondersteunt het idee dat sommige theorieën over de vorming van zwarte gaten, zoals de theorie dat zwarte reuzen in het vroege universum zijn gevormd uit dode sterren, misschien niet haalbaar zijn, omdat ze geen zwart gat van voldoende grootte kunnen creëren om UHZ-1 te verklaren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.