Revolutionaire biodiversiteitsstudie onthult nieuwe soorten in Nederland

SSara 10 maart 2024 11:16

In een van de grootste onderzoeken naar Nederlandse biodiversiteit, heeft het ARISE-project van Naturalis al meerdere nieuwe zeesoorten opgeleverd. Met behulp van moderne technieken worden meer dan 43.000 soorten zorgvuldig onderzocht.

ARISE-project licht op Nederlandse biodiversiteit

Het ARISE-project, uitgevoerd door Naturalis, is een monumentale poging om de Nederlandse biodiversiteit te herdefiniëren. Met behulp van de nieuwste technologieën worden meer dan 43.000 verschillende soorten, variërend van zoogdieren tot zeenaaktslakken, onderzocht. Dit grootschalige onderzoek heeft al verrassende ontdekkingen opgeleverd, waaronder verscheidene nieuwe soorten zeedieren voor Nederland en de wetenschap in het algemeen.

Samenwerking en technologie in biodiversiteitsonderzoek

Het onderzoek naar biodiversiteit is niet alleen een enorme onderneming, maar ook een die vereist dat diverse academische instellingen hun krachten bundelen. Onderzoekers van Naturalis werken nauw samen met Twente University, de Universiteit van Amsterdam en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute om een zo volledig mogelijk beeld van de Nederlandse natuur te krijgen. Dit omvat het gebruik van technologieën zoals DNA-barcoding, radartechnieken, camera’s en geluidsopnamen om soorten te identificeren en de ontdekking van nieuwe soorten te bevestigen.

Verwachte toename van ontdekte soorten

De eerste resultaten van ARISE suggereren dat de biodiversiteit van Nederland veel rijker is dan eerder werd aangenomen. In feite verwacht onderzoeker Peter van Bragt dat het project zal leiden tot de ontdekking van honderden nieuwe soorten, van zeedieren tot planten en bodemdieren tot schimmels. Dit is een opwindende tijd voor de Nederlandse biodiversiteit, aangezien deze bevindingen ons begrip van het leven in Nederland aanzienlijk kunnen verrijken.

Een interessant aspect van het onderzoek is de nadruk op 'cryptische soorten'. Dit zijn soorten die vanwege hun kleine formaat, verborgen levensstijl of omdat ze moeilijk te onderscheiden zijn van andere soorten, meestal niet worden ontdekt tenzij een expert er specifiek naar zoekt. Deze cryptische soorten kunnen bijdragen aan de diversiteit van het leven in Nederland op manieren die we nog niet volledig begrijpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.