Revolutionaire loodtest ontwikkeld met perovskiet zonneceltechnologie

MMatthijs 28 november 2023 17:18

AMOLF onderzoekers hebben een nieuwe, uiterst gevoelige test voor het detecteren van giftig lood ontwikkeld. Deze revolutionaire methode maakt gebruik van de specifieke eigenschappen van een perovskiet halfgeleider, een technologie die oorspronkelijk werd toegepast in zonnecellen.

Perovskiet technologie toegepast op looddetectie

Een team van Nederlandse onderzoekers, geleid door Lukas Helmbrecht en Wim Noorduin van AMOLF, heeft 'gekaapt' van de technologie van perovskiet halfgeleiders om een nieuwe, breed inzetbare test voor looddetectie te ontwikkelen. Deze innovatieve methode maakt gebruik van de speciale eigenschappen van perovskiet halfgeleiders - een technologie die oorspronkelijk bedoeld was voor gebruik in zonnecellen.

Luminescente reactie onthult loodconcentraties

Het team ontdekte dat een oplossing, die samen met lood een perovskiet zou kunnen vormen, felgroen oplicht wanneer het in contact komt met een oppervlak dat lood bevat. Deze reactie is te danken aan de luminescentie van de perovskiet halfgeleider, die wordt gevormd wanneer de oplossing reageert met lood.

Uitzonderlijke gevoeligheid en betrouwbaarheid

Het meest opmerkelijke aspect van deze nieuwe test is de gevoeligheid. Het kan loodconcentraties detecteren van een nanogram per vierkante millimeter, terwijl bestaande tests slechts microgrammen per vierkante millimeter kunnen detecteren. Dat maakt deze test 1.000 keer gevoeliger dan huidige methoden. Bovendien hebben de onderzoekers geen valspositieve of valsnegatieve resultaten gevonden in hun studie.

Hoewel de nieuwe test al indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd, is de exacte chemische reactie die het mogelijk maakt nog steeds een onderwerp van onderzoek. De onderzoekers geloven dat het een meerstapsproces is waarbij lood eerst een beetje oplost, mogelijk een redoxreactie ondergaat en vervolgens een loodzout vormt. Dit wordt vervolgens omgezet in perovskiet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.